Как да си направим истински качамак

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Как да си направим истински качамак
19704
Източник: kulinar.bg
Снимков материал: pixabay.com
Как да си направим истински качамак

Няма личност, която да не е чувала за качамак . И сме сигурни, че горе-долу няма дом, в който това ядене да не се приготвя.

Вкусно е, леко е като текстура и чудесно се допълва с традиционното българско сирене.

Напоследък обаче все по-често приготвяме готов качамак от опаковка, пренебрегвайки стария метод на бабите.

Е, разбираемо е, имайки предвид, че по първия начин качамакът е готов само за 2-3 минути, а за втория са нужни около 40-45. Но вкусът е абсолютно несравним!

Затова сега ще ви запознаем малко с историята на истинския качамак, на неговото приготвяне, както и с някои от най-добрите рецепти.

Какво е качамак ?

Качамакът е традиционно ястие на Балканите. Приготвя се в България, Турция, Босна и Херцеговина, Румъния, Сърбия, Черна гора и Македония.

Основната му съставка е царевичното брашно. А, когато се приготви, наподобява вкуса на италианската полента и на румънската мамалига.

Качамакът в България

В България качамакът се появява през 18 в. и се налага като едно от най-често приготвяните ястия. Това е така поради лесното съхранение на царевицата.

Често по това време хората са забърквали качамак, след което са го изпичали. Така се е получавал хлябът "просеник".

В някои краища на България просеникът се прави и до днес и се полива със запържен червен пипер в свинска мас, поръсва се е с натрошено сирене или пък се е гарнира със свински пръжки (известни като "джумерки").

Качамакът може да се поднесе и като десерт. Нужно е само да се залее със сок от захарна тръстика или цвекло, наричани адъ, петмез или маджун.

В североизточна България пък се приготвя сладкиш от царевично брашно, или т.нар. "шупла".

Как да приготвим качамак ?

За да направим истински качамак, са ни нужни царевично брашно, вода и много търпеливо бъркане.

Обикновено брашното се разрежда предварително с малко студена вода, за да се получи каша.

След това се сипва на тънка струйка в подсолена вода, която сме сложили на котлона.

Това, което трябва да знаем е, че вода не бива да се дослагва, след като вече сме започнали да сипваме брашното!

В продължение на около 40 минути, качамакът се бърка постоянно. Трябва да се получи гъста смес, през която лъжицата да оставя следи, а не да потъва.

Гарнирането на ястието може да бъде по желание. Най-разпространеният начин е да се запържи малко масло и червен пипер и да се изсипе въху качамака.

Сиренето също е доста добър вариант, който всъщност е почти задължителен. Вкусът му и този на качамака се сливат чудесно.

Пръжките пък са предпочитана гарнитура за качамак от мнозина, особено от любителите на месото.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft