Няма личност, която да не е чувала за качамак . И сме сигурни, че горе-долу няма дом, в който това ядене да не се приготвя.
Вкусно е, леко е като текстура и чудесно се допълва с традиционното българско сирене.
Напоследък обаче все по-често приготвяме готов качамак от опаковка, пренебрегвайки стария метод на бабите.
Е, разбираемо е, имайки предвид, че по първия начин качамакът е готов само за 2-3 минути, а за втория са нужни около 40-45. Но вкусът е абсолютно несравним!
Затова сега ще ви запознаем малко с историята на истинския качамак, на неговото приготвяне, както и с някои от най-добрите рецепти.
Какво е качамак ?
Качамакът е традиционно ястие на Балканите. Приготвя се в България, Турция, Босна и Херцеговина, Румъния, Сърбия, Черна гора и Македония.
Основната му съставка е царевичното брашно. А, когато се приготви, наподобява вкуса на италианската полента и на румънската мамалига.
Качамакът в България
В България качамакът се появява през 18 в. и се налага като едно от най-често приготвяните ястия. Това е така поради лесното съхранение на царевицата.
Често по това време хората са забърквали качамак, след което са го изпичали. Така се е получавал хлябът "просеник".
В някои краища на България просеникът се прави и до днес и се полива със запържен червен пипер в свинска мас, поръсва се е с натрошено сирене или пък се е гарнира със свински пръжки (известни като "джумерки").
Качамакът може да се поднесе и като десерт. Нужно е само да се залее със сок от захарна тръстика или цвекло, наричани адъ, петмез или маджун.
В североизточна България пък се приготвя сладкиш от царевично брашно, или т.нар. "шупла".
Как да приготвим качамак ?
За да направим истински качамак, са ни нужни царевично брашно, вода и много търпеливо бъркане.
Обикновено брашното се разрежда предварително с малко студена вода, за да се получи каша.
След това се сипва на тънка струйка в подсолена вода, която сме сложили на котлона.
Това, което трябва да знаем е, че вода не бива да се дослагва, след като вече сме започнали да сипваме брашното!
В продължение на около 40 минути, качамакът се бърка постоянно. Трябва да се получи гъста смес, през която лъжицата да оставя следи, а не да потъва.
Гарнирането на ястието може да бъде по желание. Най-разпространеният начин е да се запържи малко масло и червен пипер и да се изсипе въху качамака.
Сиренето също е доста добър вариант, който всъщност е почти задължителен. Вкусът му и този на качамака се сливат чудесно.
Пръжките пък са предпочитана гарнитура за качамак от мнозина, особено от любителите на месото.
Затова сега ще ви запознаем малко с историята на истинския качамак, на неговото приготвяне, както и с някои от най-добрите рецепти.
Какво е качамак ?
Качамакът е традиционно ястие на Балканите. Приготвя се в България, Турция, Босна и Херцеговина, Румъния, Сърбия, Черна гора и Македония.
Основната му съставка е царевичното брашно. А, когато се приготви, наподобява вкуса на италианската полента и на румънската мамалига.
Качамакът в България
В България качамакът се появява през 18 в. и се налага като едно от най-често приготвяните ястия. Това е така поради лесното съхранение на царевицата.
Често по това време хората са забърквали качамак, след което са го изпичали. Така се е получавал хлябът "просеник".
В някои краища на България просеникът се прави и до днес и се полива със запържен червен пипер в свинска мас, поръсва се е с натрошено сирене или пък се е гарнира със свински пръжки (известни като "джумерки").
Качамакът може да се поднесе и като десерт. Нужно е само да се залее със сок от захарна тръстика или цвекло, наричани адъ, петмез или маджун.
В североизточна България пък се приготвя сладкиш от царевично брашно, или т.нар. "шупла".
Как да приготвим качамак ?
За да направим истински качамак, са ни нужни царевично брашно, вода и много търпеливо бъркане.
Обикновено брашното се разрежда предварително с малко студена вода, за да се получи каша.
След това се сипва на тънка струйка в подсолена вода, която сме сложили на котлона.
Това, което трябва да знаем е, че вода не бива да се дослагва, след като вече сме започнали да сипваме брашното!
В продължение на около 40 минути, качамакът се бърка постоянно. Трябва да се получи гъста смес, през която лъжицата да оставя следи, а не да потъва.
Гарнирането на ястието може да бъде по желание. Най-разпространеният начин е да се запържи малко масло и червен пипер и да се изсипе въху качамака.
Сиренето също е доста добър вариант, който всъщност е почти задължителен. Вкусът му и този на качамака се сливат чудесно.
Пръжките пък са предпочитана гарнитура за качамак от мнозина, особено от любителите на месото.
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари