Пълнена патица за празниците, бърза и лесна рецепта за начинаещи домакини

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Пълнена патица за празниците, бърза и лесна рецепта за начинаещи домакини
Пълнена патица за празниците, бърза и лесна рецепта за начинаещи домакини
39672
Пълнена патица за празниците, бърза и лесна рецепта за начинаещи домакини
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Не всяка домакиня ще реши да сготви цяла патица в навечерието на празника, погрешно вярвайки, че пуйката ще се окаже жилава, със специфична миризма, а цяла планина развалени съставки ще отиде в кошчето за боклук. Патица по нашата рецепта е съвсем различна и божествена на вкус: дори начинаещ в кухнята може да направи твърдото месо меко, сочно, ароматно!

Успешната рецепта за празнична птица трябва да бъде в арсенала на всяка домакиня. Ние ще ви кажем как да готвите патица мека и сочна като пух, да изненадате гостите и да бъдете известни като истински майстор на готвенето. Правилната марината и правилният сос ще дойдат на помощ и ще направят новогодишното лакомство по- вкусно отвсякога

 

КАК ДА ГОТВЯ СОЧНА ПАТИЦА

СЪСТАВКИ

патица или пуйка цяла
4-5 кисели ябълки
115 г прясно изцеден портокалов сок
100 г соев сос
30 г настърган джинджифил
2 с.л. мед за марината
1 супена лъжица портокалова кора
2 ч.сух чесън
1/2 ч.ч. черен пипер
1 супена лъжица мед за пълнене
1/4 ч.л. канела
портокали за декорация

 

СЪСТАВКИ ЗА СОСА

10-12 чл. патешки бульон и мазнина
170 г прясно изцеден портокалов сок
пулп от 1 портокал
1–2 ч.л. нишесте
1-2 с.л. пчелен мед
1 супена лъжица лимонов сок
50 ml вода
1 щипка канела

 

ПОДГОТОВКА

Изкормете патицата, изплакнете обилно, почистете я от пера и не забравяйте да отрежете мастните жлези, разположени на опашката, в противен случай птицата може да излъчи неприятна миризма дори след готвене.

В отделна купа комбинирайте соевия сос, портокаловия сок, джинджифила, портокаловата кора и меда. Разбъркайте маринатата, докато медът се разтвори.

Залейте патицата с приготвената марината, покрийте контейнера с прозрачно фолио и охладете за 24 часа. Имайте предвид, че от време на време е необходимо да обръщате птицата в съда, така че месото да се маринова равномерно.

Обелете 1 ябълка, нарежете на пръстени и поставете върху лист за печене, предварително покрит с фолио. Смесете чесъна със смлян черен пипер и старателно разтрийте трупа на птиците със сместа, като го извадите от маринатата.

Останалите ябълки нарежете на 4 части, поръсете с канела, добавете 1 с.л. мед и разбъркайте добре. Набутайте ароматните ябълки вътре в патицата, затворете дупката с бамбуково шишче или клечки за зъби, покрийте с фолио отгоре. Изпратете птицата във фурната, загрята до 180 градуса за 1,5 часа.

Извадете патицата от фурната, отстранете фолиото и внимателно съберете сока и мазнината от печенето на домашни птици в отделна купа (10-12 супени лъжици са достатъчни). Увийте патицата отново във фолио и поставете във фурната за още 30 минути.

Докато се пече, пригответе соса: изсипете патешка мазнина в тенджера, добавете портокалов и лимонов сок, канела, мед, разбъркайте добре и оставете сместа да заври. Смесете нишестето с вода и добавете към соса. Докато бъркате, оставете течността да заври. Ако сосът е твърде рядък, добавете още малко нишесте, разредено с вода.

Добавете портокалова пулпа към врящия сос, оставете отново да заври и свалете от огъня. Сосът трябва да се получи сладко-кисел, ако няма достатъчно сладост - добавете мед или захар, а за кисел вкус - лимонов сок.

Извадете патицата от фурната, отстранете фолиото, залейте птицата с мазнина и сок. Завийте крилата, краката и опашката с фолио, за да не изгорят. Печете още 20 минути до златисто кафяво.

Проверете готовността на патицата с клечка за зъби: ако изтича лек сок, тогава птицата е готова. Покрийте патицата с фолио и я оставете да почине за 15 минути.

Поставете готовото ястие върху чиния, гарнирайте с портокали и бързо поднесете със соса. Добър апетит!

Дори начинаещ в кухнята може да изпече сочна патица ! За да направите месото от домашни птици нежно и меко, а ароматът ви побърка дори по време на готвене, не се колебайте да следвате нашата доказана рецепта и не се притеснявайте, че вашите усилия ще отидат в канализацията - невероятна патица ще се получи от първия път .

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft