ЗА ТЕСТОТО
яйца - 3 бр.
вода - 1 ч.ч. хладна
оцет - 1 с.л.
сол - 1 ч.л.
брашно - около 600 г (или колкото поеме)
ЗА НАМАЗВАНЕ
краве масло - 1/2 п./63 г/
олио - 4 с.л.
ЗА ПЛЪНКАТА
сирене - 250 - 300 г бяло
магданоз - 10 клончета(по желание)
ЗА КЪПАНЕТО
вода - 4 ч.ч. студена
Кой не обича баница, определено можем да кажем, че това е може най- най- любимата традиционна закуска, затова и днес ще ви предложим един малко по- различен вариант, с които да се нагощитете
От продуктите за тесто се замесва меко тесто и покрито с кърпа, се оставя за 10 минути да си почине. През това време се натрошава сиренето, нарязва се магданозът на ситно и се смесват. Маслото се разтопява и се смесва с олиото. Тавата, в която ще се пече баницата, се намазва много леко с олио. Аз лично подмазвам тавите, в които ще пека тестени изделия, с неразтопена свинска мас, така, както е твърда, и печивата ми винаги са с много хубава коричка отдолу и се отделят лесно от тавата.
Тестото се разделя на 10 равни топки, които се точат на кора, с големината на тавата, в която ще се прави баницата. За да не лепне тестото по точилката при разточването, кората се поръсва с брашно. Затова е хубаво да имате повече от посоченото количество брашно. Всяка разточена кора се намазва с част от подготвената мазнина, която трябва така да се разпредели, че да стигне за всички кори, но и да не остава. Петата кора не се намазва с мазнина. Върху нея се разпределя цялата плънка. Отгоре една след друга се редят останалите пет кори, като всяка се маже с мазнина, включително и последната - десетата.
Баницата се нарязва на квадрати.Пече се в предварително загрята на 190°C фурна. След като се зачерви отгоре, изважда се от фурната и веднага се залива със студената вода, окъпва се.Връща се обратно във фурната, която се намалява на 170°C, и се пече, докато поеме водата. Къпаната баница се изважда от фурната, покрива се с кърпа, да се задуши, и се оставя половин час, споделиха колегите от recepti.gotvach.bg
Да ви е вкусно!
Забележка:
1. Корите за тази баница не е задължително да са много тънко разточени.
2. Плънката може да е само от сирене, без магданоз. На мен лично много ми харесва с магданоз, вкусът е като на баница със спанак.