Оказва се, че има поне някаква полза от карантината. Тези, които са били в световноизвестния шведски магазин за мебели, знаят, че там можете да си купите кюфтета с марка IKEA . В самоизолация мнозина пропускаха известните кюфтета повече от красиви мебели. Но IKEA разкри тайната на лакомството, за да може всеки да си го приготви у дома.
Веднага изтичах да си купя необходимите продукти, защото обичам шведски кюфтета . Обикновено те се сервират с варени картофи , боровинки и най-деликатния кремообразен сос. Сега ме разбираш! Споделям рецептата веднага!
Съставки
Телешка кайма 500 гр
Свинска кайма 250 гр
Лук 1глава.
Чесън 1 скилидка
Яйце 1 бр
Галета 100 g
Мляко 5 супени лъжици
Масло 40 гр
Пшенично брашно 40 гр
Телешки бульон 150 мл
Зеленчуков бульон 150 гр
сметана 150 мл
Соев сос 2 ч.ч.
дижонска горчица 1 ч.л.
Слънчогледово олио на вкус
Сол на вкус
Черен пипер (смлян) на вкус
Подготовка
Комбинирайте двете кайма, нарязан лук и чесън, галета, яйце, сол, черен пипер и млякото. Омесете основата на кюфтето. Оформете каймата на малки топчета, покрийте ги със стреч фолио и охладете за 2 часа.
Загрейте растително масло в тиган и запържете кюфтетата от двете страни до златисто кафяво.
Поставете топчетата месо в съд за печене, покрийте с фолио и изпратете във фурната, загрята до 180 ° C за половин час.
За да направите соса, разтопете маслото в тиган. Докато бъркате, добавете брашното, както бульоните, сметаната, горчицата и соевия сос. Гответе, докато сместа започне да се сгъстява
Тези кюфтета изчезват за нула време, повярвайте ми. Перфектно приготвено лакомство с вкусна хрупкава коричка, която всеки ще пожелае. Това ястие може да се приготви както в делничен ден, така и за празник. Кюфтетата са страхотни с всяка гарнитура!