Как да си направим най- лесно и бързо кисело зеле в буркан- става за дни готово

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Как да си направим най- лесно и бързо кисело зеле в буркан- става за дни готово
Как да си направим най- лесно и бързо кисело зеле в буркан- става за дни готово
95539
Как да си направим най- лесно и бързо кисело зеле в буркан- става за дни готово
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Снежнобяла, хрупкава, с апетитен аромат на накиснати ябълки , умерено солено и с приятна киселост - дори да ядете така, дори да го готвите, дори да пълните сърмички с него, винаги вкусът ще е безобразно добър! Определено може да кажем, че това е най- желаната зимнина от всички - киселото зеле .

Но понякога дори опитни бойци от кулинарния фронт се провалят: зелето им е далеч от идеала, описан по -горе. Използвайте нашата рецепта и прости съвети, за да запасите стратегически кисело зеле до пролетта с превъзходен вкус и оглушителна хрупкавост!

 

Как да си направим вкусно и хрупкаво кисело зеле

От края на септември е време за прибиране на късните сортове зеле . Логично е, че това съвпада с началото на периода на прибиране на зеленчуците. Нюансът е особено важен: ранните сортове зеле са с меки листа и не са подходящи за мариноване!

Дървените бъчви, особено дъбовите бъчви, са идеални контейнери за кисело зеле. Ако съдбата не ви е поднесла такъв подарък, ще е подходящ всеки буркан и стъклен съд.
Зелето ще стане меко с недостатъчно количество сол. Разчитайте на вашия вкус, но оптималното съотношение е 1 с.л. сол на 1 кг зеле.

Добавянето на моркови към зелето е правилният ход. Те витаминизира и придава сладост. Но прекаляването с морковите е изпълнено с потъмняване на зелето. 100 г кореноплодни зеленчуци за 1 кг зеле ще бъдат достатъчни.


През първите 2-3 дни на активна ферментация не забравяйте да разтаквате зелето с дървена пръчка няколко пъти на ден. Това ще позволи отделянето на въглероден диоксид, което се отразява както на вкуса, така и на хрупкавостта на зелето.

=

Зелето не трябва да се подкислява прекалено! На 4-5-ия ден и ако апартаментът е топъл, тогава по-рано извадете контейнера с кисело зеле на хладно място.

. Ако вземете предвид всички препоръки, ще получите лека закуска, която можете да поставите на масата с високо вдигната глава и чиста съвест!

Кисело зеле за зимата

Съставки

3 кг бяло зеле
300 г моркови
3 супени лъжици сол
1 супена лъжица захар
2 дафинови листа
5-6 грахчета бахар
2 карамфила

Подготовка

Обелете зелето от горните листа, нарежете наполовина, отстранете дръжката. Зелето се нарязва на чисти ивици, за предпочитане със същата дебелина.


Поръсете зелето със захар и сол. Добавете настъргани моркови и подправки, разбъркайте.
Поставете зелето в подготвения съд, утъпкайте го възможно най -плътно с нещо тежко. Сложете нещо тежко отгоре, покрийте с марля. Оставете да ферментира при стайна температура.

Не забравяйте да протаквате зелето с дървена пръчка, отстранете пяната своевременно. След 3-4 дни, когато отделянето на пяна спре, притискането може да бъде премахнато, контейнерът може да се затвори с капак и да се постави на хладно място за съхранение. Зелето е готово.

Каквото и да се каже, но е необходимо да ферментира! Дори и да не е в бъчви - това вече е пълна крайност - няколко трилитрови буркани определено трябва да имате на склад. Кога ще започнете и колко ще си направите? Очаквам вашите коментари!

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft