Как да си направим перфектното кисело зеле тази година?

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Как да си направим перфектното кисело зеле тази година?
Как да си направим перфектното кисело зеле тази година?
54491
Как да си направим перфектното кисело зеле тази година?
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Снежнобяло, хрупкаво, с апетитен аромат на накиснати ябълки , умерено солено и с приятна киселост - дали на салатка или манджичка всички го обожаваме през зимата, затова и днес сме събрали всички най- ценни съвети, затова как да си го приготвите.

Но понякога дори опитни бойци на кулинарния край се провалят: те получават зеле далеч от истината, описана по-горе. Възползвайте се от нашата рецепта и прости съвети, така че киселото ви зеле преди пролетта да зарадва с отличен вкус всички!

 

Как да приготвим вкусно и хрупкаво кисело зеле

В края на септември дойде време за прибиране на късните сортове зеле . Логично е, че то съвпада с началото на периода на прибиране на зеленчуците. Нюансът е особено важен: ранните сортове зеле с меки листа не са подходящи за зимнина!

Дървените бъчви, особено дъбовите бъчви, са идеален контейнер за киселото зеле. Ако съдбата не ви е подарила такъв подарък, всякакви емайлирани и стъклени контейнери ще се справят  също.

Зелето ще се окаже меко с недостатъчно сол. Разчитайте на вашия вкус, но оптималното съотношение е 1 супена лъжица сол на 1 кг зеле.

Добавянето на моркови към зелето е правилният ход. Те подсилват и придават сладост на закуската. Но прекаляането с тях е изпълнено с потъмняване на зелето. 100 г кореноплодни зеленчуци на 1 кг зеле ще са достатъчни.

През първите 2-3 дни на активна ферментация не забравяйте да преточвате зелето няколко пъти на ден. Това ще осигури отделянето на въглероден диоксид, което влияе както върху вкуса, така и на хрупкавостта на зелето.

Зелето не трябва да прекисва! На 4-ти - 5-ти ден и ако в апартамента е топло, тогава по-рано извадете съда с кисело зеле на хладно място.

Ако вземете предвид всички препоръки, ще получите перфектното кисело зеле, което може да се сложи на масата с гордо вдигната глава и чиста съвест!

Кисело зеле за зимата

Съставките

3 кг бяло зеле
300 г моркови
3 супени лъжици сол
1 супена лъжица захар
2 дафинови листа
5–6 грах от люспи
2 скилидки

подготовка

Обелете зелето от горните листа, нарежете на половина, отстранете пънчето. 

Поръсете зелето със захар и сол, помнете енергично. Добавете настърганите моркови и подправките, разбъркайте. Поставете зелето в подготвения съд, колкото е възможно по-плътно. Поставете отгоре марля. Оставете да втаса на стайна температура.

Не забравяйте да разбърквате зелето с дървена пръчка, отстранете пяната навреме. След 3-4 дни, когато отделянето на пяна спира, потискането може да се отстрани, контейнерът се затваря с капак и се поставя на хладно място за съхранение. Зелето е готово.

 

Харесва ви или не, трябва да ферментирате! Дори и да не е в бидони - това вече е пълна крайност - чифт трилитрови буркани определено ще свършат работа. Кога ще започнете и колко ще сложите? Чакаме коментари!

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft