Снежнобяло, хрупкаво, с апетитен аромат на накиснати ябълки , умерено солено и с приятна киселост - дали на салатка или манджичка всички го обожаваме през зимата, затова и днес сме събрали всички най- ценни съвети, затова как да си го приготвите.
Но понякога дори опитни бойци на кулинарния край се провалят: те получават зеле далеч от истината, описана по-горе. Възползвайте се от нашата рецепта и прости съвети, така че киселото ви зеле преди пролетта да зарадва с отличен вкус всички!
Как да приготвим вкусно и хрупкаво кисело зеле
В края на септември дойде време за прибиране на късните сортове зеле . Логично е, че то съвпада с началото на периода на прибиране на зеленчуците. Нюансът е особено важен: ранните сортове зеле с меки листа не са подходящи за зимнина!
Дървените бъчви, особено дъбовите бъчви, са идеален контейнер за киселото зеле. Ако съдбата не ви е подарила такъв подарък, всякакви емайлирани и стъклени контейнери ще се справят също.
Зелето ще се окаже меко с недостатъчно сол. Разчитайте на вашия вкус, но оптималното съотношение е 1 супена лъжица сол на 1 кг зеле.
Добавянето на моркови към зелето е правилният ход. Те подсилват и придават сладост на закуската. Но прекаляането с тях е изпълнено с потъмняване на зелето. 100 г кореноплодни зеленчуци на 1 кг зеле ще са достатъчни.
През първите 2-3 дни на активна ферментация не забравяйте да преточвате зелето няколко пъти на ден. Това ще осигури отделянето на въглероден диоксид, което влияе както върху вкуса, така и на хрупкавостта на зелето.
Зелето не трябва да прекисва! На 4-ти - 5-ти ден и ако в апартамента е топло, тогава по-рано извадете съда с кисело зеле на хладно място.
Ако вземете предвид всички препоръки, ще получите перфектното кисело зеле, което може да се сложи на масата с гордо вдигната глава и чиста съвест!
Кисело зеле за зимата
Съставките
3 кг бяло зеле
300 г моркови
3 супени лъжици сол
1 супена лъжица захар
2 дафинови листа
5–6 грах от люспи
2 скилидки
подготовка
Обелете зелето от горните листа, нарежете на половина, отстранете пънчето.
Поръсете зелето със захар и сол, помнете енергично. Добавете настърганите моркови и подправките, разбъркайте. Поставете зелето в подготвения съд, колкото е възможно по-плътно. Поставете отгоре марля. Оставете да втаса на стайна температура.
Не забравяйте да разбърквате зелето с дървена пръчка, отстранете пяната навреме. След 3-4 дни, когато отделянето на пяна спира, потискането може да се отстрани, контейнерът се затваря с капак и се поставя на хладно място за съхранение. Зелето е готово.
Харесва ви или не, трябва да ферментирате! Дори и да не е в бидони - това вече е пълна крайност - чифт трилитрови буркани определено ще свършат работа. Кога ще започнете и колко ще сложите? Чакаме коментари!