Всичко, което се приготвя между четирите стени да един дом трябва да е направено с много желание, за да се хареса на онези, за които го приготвяме.
Дори понякога не е толкова важно дали се е получило идеално или нещо липсва. И като говорим за дом и домашна кухня, не бива да забравяме, че не само храната може да бъде приготвена в домашни условия.
Можем да си правим домашни сиропи , които изобщо не ни отнемат от времето, а след това стават вкусни и ароматни. Разбира се, нямат нищо общо с газираните и вредни напитки, които децата така обичат.
Разликата е в това, че домашните сиропи не са вредни, а ако искате вашето дете да не се заглежда по витрините на магазините за газирана напитка, направете му сироп у дома.
Да започнем с едно класическо и добре познато питие – лимонадата . Изключително лесен вариант на лимонадата е следния:
Необходими продукти: 4 ч.ч сок от лимон, 4 ч.ч захар
Начин на приготвяне: Изцедете лимоните, след което ако желаете прецедете сока. Целта е да няма никакви парченца или семки, които могат да развалят вкуса. Сложете вече изцедения сок в купа и сипете захарта. Трябва да разбърквате докато всяко кристалче от захарта изчезне.
После налейте в подходящи бутилки и сложете в хладилник. Когато искате прохлаждаща напитка, вземете си от домашната лимонада, но не забравяйте, че трябва да я разредите с вода, когато я слагате в чашата си. Добра идея е да разбъркате в лимонадата няколко листа свежа мента, скълцани дребно.
Ако захарта не ви се струва подходяща, може да сложите мед, но съотношението сок:мед трябва да бъде 4:2, тоест ако добавите 4 ч.ч сок, сложете 2 ч.ч. мед. Преди да сложете меда в бутилката е хубаво да го разтопите, после смесвате и двата продукта и поклащате шишето докато се разбие меда.
Необходими продукти: 500 г вишни, захар, вода, лимонена киселина
Начин на приготвяне: Слагате предварително изчистените от дръжките вишни в съд и ги покривате с вода. Следва да ги оставите на котлона като целта е да заврат, после ги оставяте да поврат 15–20 минути и изключвате котлона. Оставете ги да изстинат и отделете костилките. Прецеждате сока като се опитайте да изцедите плодовете максимално.
След това слагате същото количество захар – колкото е сока, толкова трябва да бъде и захарта. Отново слагате в подходящ съд за топлинна обработка и загрявате котлона. Целта е захарта да се разтопи, а сиропът малко да се сгъсти.
Преди да отдръпнете сиропа от котлона добавете лимонената киселина. Тя трябва да бъде по 1 ч.л на всяко кило захар.
Хубаво е още докато сиропът е горещ да го сложите в бутилки и да ги запечатите.