Ако имаше състезания сред аромати, за да се създаде атмосфера на спокойствие и комфорт, ванилия щеше да заеме първо място! Вероятно рецептата за печене на какъвто и да било сладкиш не е пълна без добавяне на ванилия.
течни екстракти
Както ванилин, така и ванилова захар се продават в магазините - изкуствени аромати, откровено горчиви и нямащи нищо общо на истинския аромат на ванилия. Ако търсите, ще намерите екстракт от ванилия в миниатюрни бутилки.
Течните екстракти се използват в готвенето за придаване на вкус на тестото, пълнеж, десерти, сладкиши.
ванилия
Но защо да купувате, ако можете да извлечете екстракта сами. И не само ванилия. За истински ценители представяме 7 рецепти за приготвяне на натурални екстракти за печене . Сега няма да сте ограничени нито в избора, нито в нищо
Екстракти за печене
Алкохолът отлично привлича аромати от плодове и подправки. Извлеченията, базирани на него, ще бъдат концентрирани, което ще им позволи да ги използвате изключително икономично.
С избора на съставки, използвани в нашите рецепти, не би трябвало да имате никакви трудности. Изключението - ванилови шушулки - можете да го купите или в хипермаркети, или в интернет. Моля, обърнете внимание, че шушулките трябва да са плътно опаковани, в противен случай те бързо изсъхват.
Екстракт от ванилия
съставки:
1-2 ванилови шушулки
100 мл водка с добро качество или 50 мл алкохол
Получаване:
Нарежете по дължина, отстранете семената, прехвърлете ги в стъклен съд. След това се нарязва на малки парченца и се сгъват в контейнер. Напълва се с алкохол, запушва се и се оставя на тъмно място за 1–1,5 месеца. Веднъж седмично не забравяйте да разклащате буркана.
Екстракт от бадем
съставки:
12 бр. сурови бадемови ядки
1 ванилия
400 мл водка
Получаване:
Поставете ядките и ванилията в плътно прилепнал контейнер, покрийте с водка и оставете за 8 седмици. Разклащайте енергично всяка седмица. В края на срока, филтрирайте съдържанието, изсипете го в чист съд.
Екстракт от цитрус
съставки:
кора от 1 лимон или портокал
1 ч. Л. захар
120 мл водка
Получаване:
Поставете кората в стъклен буркан, добавете захар, залейте с водка. Оставете за 3 месеца. Разклаща се веднъж седмично
Екстракт от мента
съставки:
1 пакет прясна мента
250 мл водка
Получаване:
Измийте ментата, фино накълцайте, прехвърлете я плътно в затворен контейнер. Налейте с водка. Оставете в хладилника 8 седмици, след това прецедете.
Екстракт от кафе
съставки:
4 супени лъжици кафе на зърна
250 мл водка
Получаване:
Зърната се счукват в хаван или се разтрошават, поставят се в стъклен съд. Напълнете с водка и оставете за 7 дни. Разклащайте контейнера ежедневно. След изтичане на периода, филтрирайте.
Екстракт от канела
съставки:
3 малки пръчки канела
100 мл водка
Получаване:
Поставете пръчките в плътно затворен стъклен съд. напълнете с водка и оставете за един месец. Разклащайте веднъж седмично.
Екстракт от анасон
съставки:
2 ч. Л. семена от анасон или копър
240 мл водка
Получаване:
Семената сложете в плътно прилепнал контейнер, покрийте с водка и охладете. През първата седмица се разклаща ежедневно. След това оставете екстракта да узрее за 1,5-2 месеца.
Течните екстракти могат да се съхраняват много дълго време, докато се изконсумират. И след това си пригответе нова партида!
Споделете полезната статия с приятели, те ще оценят вашия иновативен подход!