1. Около 2 литра пълномаслено прясно мляко(Може да се направи и с полуобезмаслено мляко.)
2/3 ч.ч (160 мл) пълномаслено кисело мляко
2.
3. Поставете на средно силен котлон, докато температурата на млякото достигне около 90°C
Най-добре е да ползвате термометър за да проверите температурата. Тя може да бъде и по-висока, но не трябва млякото да заври.
4. Над дълбока купа, сложете цедник и го покрийте с тензух или гъста марля
5. Когато видите, че започва да се оформя изварата, бъркайте непрекъснато над огъня още 4-5 минути, до пълното отделяне на изварата от течността.
6. Изключете котлона и използвайте решетъчна лъжица, за да прехвърлите изварата в купата с тензуха. Леко притиснете изварата отгоре, за да изтече останалата вода.
7. Оставете изварата да се оцеди, докато не капе много, но не я оставяйте съвсен да изсъхне, за да не стане суха и твърда. Ако искате да е гладка, я разбийте с пасатор.
8. Така приготвената извара е готова, както за направата на десерти и кремове, така и за чудесна диетична закуска - смесена с различни подправки и намазана на филийка пълнозърнест хляб . Добър апетит!