
3 ч. ч. брашно
1 ч. л. сол
1 ч. л. сода за хляб
1 с. л. оцет
5 с. л. олио
1 ч. ч. хладка вода
Наближават най- хубавите коледни празници в края на годината. Събираме се цялото семейство покрай Коледната трапеза и се радваме на прекараните мигове заедно. Трапезата за Бъдни вечер няма как да мине без любимата содена питка на всички. От gotvetesmen.бг споделиха една страхотна бърза и лесна за направа питка.
За рецептата "Постна содена питка за Бъдни вечер" брашното се пресява и се прави кладенче. В него се слагат погасената в оцета сода, солта и олиото и при бавно добавяне на 1 ч. ч. хладка водата се замества меко тесто. Оставя се да почива 10 минути. В намазана с олио тавичка с ръце се оформя питка. С вилица се набожда цялата питка, за да не се пукне. Постната содена питка за Бъдни вечер се намазва с олио и се пече 30-35 минути на 180 С. Ако искате да направите украса върху питката, отделете малко тесто, преди да я оформите. След това украсете по желание и според обичаите, които имате във вашето семейство, намажете с олио и изпечете. Като се извади от фурната, се напръсква с вода и се завива с кърпа, за да омекне.