Сос бешамел се приготвя много лесно у дома – дори не е необходимо да купувате нови или редки продукти.
Сос бешамел за лазаня и паста е класическа рецепта, която трябва да присъства в готварския тефтер на всяка домакиня. Можете да го приготвите за 10 минути, но самото ястие ще има огромна полза от това.
Сос бешамел - проста рецепта
Представяме на вашето внимание опростен вариант на този бял сос . Това е качествена и изпитана рецепта - сос бешамел Клопотенко . За приготвянето му се нуждаем от:
Продукти:
- масло - 25 г
- брашно - 25 г (1 супена лъжица)
- индийско орехче - на върха на ножа
- прясно мляко - 250 ml
- сол на вкус
Приготвяне:
Първо се измерват всички съставки и се разбъркват на котлона. Разтопете маслото на слаб огън и добавете брашното. Разбъркайте бързо и внимателно. Продължете да бъркате около 2 минути - сместа може леко да промени цвета си и да стане златиста. В този момент добавете млякото. Най-удобно е да разбърквате с бъркалка - трябва да предотвратите образуването на бучки и да разтворите брашнената смес, което ще сгъсти млечната част. Това ще отнеме не повече от две минути. След това можете да добавите индийско орехче и сол. Сосът може да се сервира топъл, студен или като част от ястие. Можете да го съхранявате до два дни.
Какъв трябва да е вкусът на сос бешамел?
Вкусът на този сос е нежен и кремообразен. Тук подправките ще играят ярък акцент. Ако наистина харесвате пикантността, тогава можете да добавите черен пипер, но не обикновен, а бял. Наличен в повечето супермаркети, той ще подправи вашите бели ястия, без да разваля естетиката.