Има много рецепти за баници, но с тази ще надминете себе си и ще заприличате на истински майстор-пекар.
От всички съставки се замесва тесто, но трябва да бъде по-меко.
Правят се 5-6 топки и от всяка топка се разточва кора с дебелина 1 см.
Всяка кора се маже с олио и се оставя за няколко минути да почине тестото.
След това се разтягат внимателно върху чаршаф с намазнени ръце, така че корите по възможност да не се разкъсват. Поръсват се с мазнина и плънка по желание - пържен лук, сирене и яйца, запържена и овкусена кайма...
С помощта на покривката/чаршафа корите се навиват и се нареждат в намазана с олио тава като охлюв.
Пръскат се с олио и се пекат веднага на 220 градуса, докато баницата се зачерви отгоре.
Ето и няколко съвета за успешна баница:
Добре е брашното да е специално за баници (еластично).
Внимавайте помещението да е достатъчно топло, за да не изстива тестото. Водата също трябва да е топличка - така че да може да търпите, като пъхнете ръката си вътре.
Поставя се съвсем малко мая и избягвайте прясната мая, защото по-лесно втасва - а това не ви трябва в случая.