Друг знак за предстоящите зимни празници е появата на немския щолен на рафтовете при коледните сладкиши . Ще ги разпознаете по характерната продълговата форма, изобилие от сушени плодове, захаросано тесто и невероятен аромат. И ако го опитате, никога няма да забравите вкуса му!
Но защо да купувате и да плащате прекалено висока цена, ако можете сами да си изпечете? Това не е по-трудно от приготвянето на пайове . Единствената трудност е да издържите 2 седмици (а именно, толкова много щоленът трябва да преседи след печенето), а не да го изядете веднага
Препоръки за съставките . Концепцията за "сушени плодове" в рецептата е разширяема, събирайте асортираните по ваш вкус: стафиди, боровинки, сушени череши, захаросани плодове. Ромът може да заменен с ликьор или ракия. Препоръчваме предварително да накисвате сушени плодове в алкохол (ден-два). Mарципанът е традиционен, но не задължителен атрибут. От полученото тесто можете да образувате един голям или два средни щолена
съставки
Сушени плодове 400 g
Пшенично брашно 500 g
масло 300 g
мляко 200 ml
захар 50 g
пудра захар 150 g
жълтъци 5 броя
портокалова кора 1.5 Чл. л.
Лимон кора супена лъжица
Суха мая 8 g
сол 1,2 ч.л.
ванилия 2 g
марципан 200 g
ром 200 ml
подготовка
От 100 мл топло мляко, 50 г захар, 4 супени лъжици брашно (от определения обем) забъркайте тесто. Разбъркайте, покрийте купата с фолио, оставете за 30-50 минути. Пресейте останалото брашно към тестото, добавете жълтъците, и двата вида захар, 150 г омекотено масло, 0,5 супени лъжици сол, ванилия, разбъркайте. Трябва да се добавят на порции поне 100 ml мляко, тъй като може да се наложи по-малко. Оставете тестото да втаса за 2 часа.
Когато бухне и се надигне тестото, добавете напоени и натрошени сушени плодове. Омесете тестото добре, покрийте с фолио и оставете за още един час.
Омесете тестото отново. Направете правоъгълник от тестото. От част от масата образувайте наденица, малко по-къса от дължината на правоъгълника. Поставете наденицата от едната страна на правоъгълника, покрийте с ръба на тестото, след това покрийте с втория край на тестото, за да направите сладкиш.
Прехвърлете продукта на лист за печене, покрит с пергамент. Печете на 180 градуса на средния рафт във фурната за 1 час
Разтопете 150 г масло и намажете отгоре и поръсете с много пудра захар. Когато продуктът се охлади, поръсете с още пудра захар. Увийте таблета в пергамент и оставете на тъмно място за 2-3 седмици, за да втърди
За да направите щоленът още по-ароматен, седмично го мажете с допълнителна порция разтопено масло и ръсете с пудра захар. Насладете се на любимите с кулинарните си шедьоври и не забравяйте да споделяте рецепти с приятели!