Има много рецепти за кисели мариновани домати, но тази не е като останалите. Благодарение на една съставка, доматите придобиват невероятен вкус. И тази чудна съставка е гроздето. Доматите могат да се сервират на празничната трапеза, а за ежедневието те съвършено се комбинират с месо. И гроздето може да украси ястия, вкусът му също е приятен.
Заинтригувахме ли ви? Сега ще ви научим на този прекрасен начин за мариноване на домати за зимата .
Мариновани домати за зимата
СЪСТАВКИТЕ
1 кг домати
300 г грозде
4 скилидки чесън
1-2 листа от френско грозде
2 клонки копър
2 клонки магданоз
6 супени лъжици захар
1,5 супени лъжици сол
3 супени лъжици оцет
вода
лют пипер
черен пипер 5 грама
ПОДГОТОВКА
Изберете добри, сочни домати, изплакнете ги във вода и премахнете опашките им. Гроздето добре измийте и изсушете.
Подгответе бурканите. По принцип размерът им няма значение, изберете го сами, но тази рецепта е предназначена за два 2-литрови. Броят на съставките се коригира според броя и размера на бурканите. Измийте, изсушете и стерилизирайте бурканите, покрийте капака с вряла вода. На дъното на контейнерите поставете 2 скилидки чесън, касис листата, стрък магданоз, копър и няколко зрънца черен пипер
След това поставете доматите и гроздето в бурканите. Доматите трябва да са на гъсто, но не ги тъпчете прекалено много, за да не ги повредите. Напълнете бурканите догоре
Солта и захарта се отделят наполовина и се изсипват в бурканите. Също добавете черен пипер. Излейте водата от бурканите и я сварете, веднага след като кипне, изключете котлона и добавете оцета.
Сега сложете марината по бурканите, плътно ги затворете с капаците. Завъртете бурканчето надолу. Оставете ги, докато се охладят и приберете в складовото помещение.
Ето една проста рецепта за кисели доматки, която определено ще ви хареса.
Споделете ваши любими рецепти в коментарите!