Не познавам хора, които не обичат пилешко месо. Дори тези, които се придържат към диетичното хранене, не си позволяват да ядат свинско, а именно залагат на пилето. Това деликатно, нискомаслено месо може да се приготви по различни начини: печено, готвено на фурна, на скара, панирано или пържено. Да, и се съчетава с много ястия , което е най- важното за всяка домакиня.
Вероятно ще бъдете изненадани, но пилешките гърди може да бъдат приготвена така, че да може да се сервират самостоятелно, без допълнителни ястия и гарнитури. Например пилешките лентички ще бъдат набързо изядени без нищо странично
Съставките
пилешки гърди 3 бр.
пшенично брашно
риган 1 ч.л.
босилек 1 ч.л.
чесън на прах 1,5 ч. л/
червен пипер 3 ч.л.
яйце 2 бр.
сол на вкус
черен пипер на вкус
слънчогледово олио на вкус
подготовка
Измийте пилешките гърди, изсушете ги и нарежете на ленти
Смесете в купа брашното, ригана, червения пипер, босилека и чесъна на прах.
В друга купа разбийте яйцата, солта и черния пипер.
Изсипете растителното масло в тигана ( трябва да е толкова, че да покрие пилешките ленти) и го загрейте.
Сложете пилето в яйцето, после в сухата смес, отново в яйчната смес и отново в брашното.
Леко запържете всяко парче месо в тигана за 2-2.5 минути от всяка страна.
Такива лентички могат да се ядат по време на обяд, но също така са и отлична възможност за мезе за биричката или пък винцето.