Уважаеми читатели, имаме специален поздрав за вас? Редакторите ни откриха още една възможност да не изхвърля нещо, от което, изглежда, че няма да ви влезне в употреба. Става дума за малките смачкани ябълки. Забележка: смачкани, но не и изгнили. Ние предлагаме да си направите мед от тях.
Когато конфитюрът напълно се охлади, той става като вискозен мед или мармалад. Всичко това се дължи на високото съдържание на пектин в ябълките - желиращ агент, често използван при готвене, за да се получи по-голяма плътност
Съставките
ябълка 2,5 кг
захар 1 кг
Лимонена киселина 0,5 ч.л.
Подготовка
Нарежете ябълките на четвъртинки. Не е необходимо да премахвате кората и ядрото. Сложете ги в тенджерата и изсипете вода, така че едва да покрива ябълките. Оставете да заври и гответе, докато плодовете се сварят.
Изцедете ябълките в гевгир. Когато цялото количество сок изтече, минете през цедка или двойно сгъната марля.
Добавете захар, лимонена киселина, разбъркайте. Сложете на огъня, изчакайте, докато сиропът стане плътен, след това изсипете в стерилизирани буркани.
В допълнение към това сладко, малките ябълки могат да бъдат пък направени на оцет .Прочетете, гответе, споделете вашите впечатления в коментарите!