Напомня ли ви миризмата на домашен хляб на детството, когато баба месеше вкусен и мек хляб? Зарадвайте и вашите деца с домашно приготвен хляб, така че един ден и те да свързват познатата миризма със спомена за вас!
В купа сложете половината вода и в нея разтворете брашното, смесено предварително с маята и солта (месете тестото на ръка, а не с лъжица или миксер). Добавяйте по малко от брашното и водата и омесете меко тесто (като поничка). Намажете тестото с олио и оформете топка. Прехвърлете го в намазнена купа, покрита с найлоново фолио, и го оставете да втасва. Когато тестото удвои обема си, отново го премесете (без да намазнявате ръцете си) и оставете да втасва. Прехвърлете го върху добре набрашнен плот, разделете го на три части и оформете на самун върху набрашнена хартия за печене. Оставете го отново да почива петнадесетина минути (по възможност правете всичко това с шпатула, а не с ръце, за да стане хлябът мекичък и пухкав). Загрейте фурната заедно с тавата на 220 ° C, след което в добре загрятата тава сложете хляба заедно с хартията за печене и печете в продължение на 45 минути. Изпечения хляб извадете от фурната и увийте в парче плат, така че да омекне.
От това количество тесто може да приготвите три хляба, а може и да го замразите и да оформите и печете друг път. В допълнение към пшеничното брашно в хляба, можете да добавите брашно по избор при условие, че съответно намалите количеството на бялото брашно.
Как да си приготвим домашен хляб като на баба
18 Ноември 2015
28848
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари