
Червеният и жълтият цвят на чушките действително е съвкупност от пигменти-антиоксиданти. Те ни пазят от старостта, съдържат, много фосвор калий, калций,магнезий, и желязо.
Заради това тяхната редовна консумация е задължителна. Даже и през зимния период. Затова всеки един трябва да знае как да си направи замразени чушки, които да се съхраняват пресни и през студените зимни месеци.
Здравите и сухи чушки се запазват в хладилника до една седмица. Увиете ли ги в нещампована хартия и ги наредите на два реда в щайги, те могат да престоят до два месеца в мазе, при температура 6-70С.
Най-сигурното средство за съхранението и запазването на полезните вещества при пиперките обаче си остава замразяването във фризера. То е подходящо както при сладките пиперки, така и при лютите. Има различни метода.
Чушките се нарязват на ивици и се замразяват на поднос за около 30 минути във фризера. Нареждат се в пликове и здраво се притискат. Могат да се съхраняват в заредения шкаф до 6 месеца. Поставят се непосредствено замразени във врящото ястие, без да се чака да се размразят.
Целите зеленчуци се измиват. Семето им се изважда, отрязват им се върховете и се замразяват също 30 минути на поднос. Пакетират и се оставят до 6 месеца във фризера.
Избират се хубаво узрели, месести пиперки. Почистват се от дръжките и семето и се нарязват – по желание. Бланшират се 2 - 3 минути, Това се прави, за да се запази цветът, вкусът и витамините в продуктите.
За целта са необходими дълбока цедка или метална кошничка и съд със 7 - 8 л вряща вода. Пиперките се слагат в цедката - не бива повече от 0, 5 кг наведнъж, и се потапят във врящата вода, докато се покрият изцяло.
Водата трябва да кипне отново за около 1 минута и да продължи да кипи през цялото време на бланширането. Времето е от е много важно. Когато приключите, извадете зеленчуците, потопете ги в студена вода и ги отцедете.
Чушките могат да се замразяват и печени. Изпичат се, белят се и се слагат в найлонови торбички. Единственото условие при замразяването, е начина на подреждане. Трябва да се наредят сбито, за да заемат по-малко място, тъй като винаги ъглите на торбичките щръкват.
Съхранението на чушки в замразен вариант в домашни условия намалява доста витамините, но топлинната обработка не пречи на запазването на багрилните вещества, които са мощни антиоксиданти.