За да поддържаме доброто си здраве и тегло е важно да се съобразим с някои правила при консумацията на различни хранителни продукти , плодове и зеленчуци. След определен период от време или определено състояние някои храни започват да губят своите здравословни ползи и могат да се окажат вредни и опасни за организма при консумация.
Съхранявайте го във фризера в специална вакуумна торбичка. По този начин то може да се запази за по-дълъг период от време, от порядъка на 6 месеца. Вкусовите и здравословни качества също се запазват благодарение на вакуума и ниската температура при съхранение.
Препоръчително е да се купуват в малки количества, поради краткия им срок на годност, до около 3 дни. Може да удължите този период при поставяне в камерата, но не повече от 7 дни. Възможно е развитие на бактерии в месото, особено в колбаси без консерванти, като сушените меса и салами.
Хлябът може да се съхрани в камерата или хладилника, но за не повече от 2-3 седмици, тъй като се загубят вкусовите му качества. По-продължителният престой на хляба в хладилника може да доведе до попиването на различни аромати от останалите храни, намиращи се в хладилника.
Препоръчително е да не се закупуват големи количества кафе, ако то е насипно или на зърна. Кафето е като магнит за влагата и странични аромати, което ограничава съхранението му.