Съхраняването на месото зависи не само от неговата годност за консумация, но и от запазването на хранителните му свойства и витамини. Някои домакини не знаят, че различните видове месо се съхраняват по различен начин и зависят от условията, в които се намират: оборудване; температура; размера на парчетата; опаковка.
Ако сте купили месо и ще го готвите днес или утре, тогава не е необходимо да го слагате във фризера. Достатъчно е просто да го приберете в хладилника.
Обикновено хладилникът е проектиран по такъв начин, че долният рафт да е най-студен (това се случва и обратно - всичко зависи от марка , така че прочетете инструкциите преди употреба), по-добре е да приберете месото там.
По принцип месото не може да се съхранява в хладилник дълго време. Най-много 1-2 дни за пилешко, пуешко и всякакви други домашни птици се съхраняват в охладена сурова форма. Варено може да се съхранява 3-4 дни. Червеното месо (свинско, говеждо, агнешко и др.) се съхранява малко по-дълго - до 5 дни. Съхранявайте в готов вид за не повече от 4 дни. Нежелателно е каймата да се съхранява на рафта повече от 2 дни.
Но с фризера нещата стоят по различен начин: срокът на годност при температура от -18 ° C (считана за оптимална температура за замразяване) може да се съхранява месеци.
Най-важното е, когато прибирате продукт за замразяване, уверете се, че в опаковката няма въздух. Как да го направим? Просто затворете по-плътно торбата или контейнера. Вакуумният уплътнител ще бъде добър помощник по този въпрос, но ако го няма, това също няма значение. Следвайте предишния съвет. Препоръчва се също да увиете торбата с месо във фолио, за да предотвратите изтичането на миризми. И за да не залепнат парчетата месо, увийте всяко едно от тях в прозрачно фолио.
Колко дълго може да се съхранява месото във фризера?
- Цели домашни птици (пиле, патица, гъска, пуйка) могат да се съхраняват във фризера много дълго време - до една година. Нарязаните домашни птици се съхраняват малко по-малко - до 9 месеца.
- Червеното месо, нарязано на големи парчета, може да се съхранява от 6 до 12 месеца, малки парчета до шест месеца.
- Дивечът (не птиците) може да се съхранява от 8 до 12 месеца.
- Каймата за не повече от 4 месеца.
- Варено замразено месо може да се съхранява, без да губи хранителната си стойност, средно 4 месеца.
Преди да приберете месото да замръзне, не забравяйте да посочите датата на замразяване на опаковките и контейнерите. Благодарение на записа ще разберете колко продуктът вече е във фризера, за да не надвишава срока на годност. Трябва да се отбележи, че превишаването на срока на годност на замразеното месо е основната грешка на домакините. Много хора просто не знаят колко дълго могат да се съхраняват различни видове месо. И това се отразява на вкуса и хранителните му свойства.