Въпреки, че плодовете могат да заместят закуската, да бъдат консумирани като десерт или подкрепящо хапване между храненията е необходимо да спазвате няколко правила.
Внимавайте с комбинациите
Има различни видове плодове, като обичайно се делят на 4 групи.
Освен това постоянно подхождайте деликатно към придружаващата плодовете храна. Ако съчетаете кисело мляко с плод, богат на фибри (например ябълка), няма риск за раздразнения. Но ако съчетаете йогурта с цитрусов плод би могло да очаквате болки в стомаха и дразнения.
По кое време се ядат плодове. Правилно е да консумирате плод до половин - един час преди хранене. Ако ядете плодове след тежка храна, те оставят на върха в стомаха ви и започват да ферментират. Това води до подуване на корема, газове и неразположение.
В идеалния вариант плодовете се приемат на празен стомах. Единствена особеност е ананасът, който спомага за разграждането на храните, тъй като съдържа голямо количество от ензима бромелан. Освен това не е добре да приемате плод със захар или някакъв вид подсладител. Захарта в комбинация с плод, подпомага ферментацията.