Наличието на магнезия в човешкото тяло е най-голямо в зъбите и костите, дори 60-65 процента, а останалата част се намира в мускулите, клетките в кръвта. Включен е в много ензимни реакции, които са много важни за жизнените процеси. Някои от тези функции са създаването на белтъци, както и създаване и предаване на енергия, функциониране на нервната, ендокринната и сърдечно-съдовата система, укрепване на костите и зъбите. Тези факти не се отнасят само до човешкото тяло, но и за целия животински свят. Ако дадена клетка в човешкото тяло не е снабдена с достатъчно количество магнезий, тя автоматично се уврежда. Колко е важна неговата роля в растителния свят, показва фактът, че йонът на магнезия се намира в молекулата на хлорофила, съставка, която им дава зеления цвят на листата и заедно с въглеродния диоксид и водата всъщност произвеждат кислород. Ключови заблуди дълго време, когато се е работило за качеството на костите и зъбите или за функционирането на някои телесни системи, най-голямо значение се придавала на калция. Въпреки това, в последно време се оказало, че тази теория има много недостатъци. Всъщност, учените са стигнали до извода, че без участието на магнезия, калция, само се натрупва на ненужни места в нашия организъм и му нанася допълнителни щети. Някои учени дори твърдят, че за да се усвои пълноценно калция, необходими четири елемента, а именно: магнезий, калций, витамин D и бор. Витамин D и Борът имат за задача да подобрят включването на калция в костите, а магнезият служи да предотврати калцирането на кръвоносните жили. Личностите, които имат недостиг на магнезий в организма най-често имат проблеми с лоша циркулация на кръвта, спазми, "игра" на мускулите , главоболие, повишено кръвно налягане, твърдо изпразване на червата, сърдечна аритмия, силни пременструални спазми, безсъние, депресия, камъчета в бъбреците и др. Меките тъкани в тялото, като мозъка и сърцето, също могат да имат проблеми при недостиг на магнезий . Списъкът с проблеми е доста дълъг.
Магнезий срещу калций
Взаимното действие на магнезия и калция се случва по много интересен начин. Процентът на магнезия срещу калция в определена клетка трябва да бъде 10,000 пъти по-голям.
Ниското ниво на магнезий допринася за отлагането на тежки метали в мозъка, което води до появата на Паркинсон и на Алцхаймер. Въпреки че в много случаи лечението с магнезий се оказва ефективно, той не може да отговаря за всички видове заболявания. Средният човек, който има недостиг на енергия, също е изложен на ежедневните стресове, показва, че има класически недостиг на магнезий. Въпреки това, ако страдате от някакво заболяване, най-добре е първо да потърсите професионална помощ или допълнително да се информирате. Естествени източници на магнезий, както и на другите минерали е непреработената морска сол. Освен натрий и хлорид, магнезий е третият поред най-разпространен минерал в морската сол поради лесната разтворимост. Морските култури в големи количества съдържат този минерал. От селскостопанските продукти магнезий съдържат семената, житните растения, орехите и зелените листови зеленчуци. Някои диворастящи билки, като коприва, също съдържат голямо количество магнезий. За правилното усвояване на магнезия не е достатъчно само да се знае коя билка колко магнезий съдържа. За качеството на билките и техните лечебни свойства е много важен и начина на отглеждане и съхранение. Поради съвременния начин на отглеждане, замразяване и съхранение, някои билки губят качеството на минералите, но и техните лечебни свойства. Често храната, която идва на нашата маса е варена, така че при това магнезият се губи от 40 до 70 на сто. След това с консумация храна, която е направена от бяло брашно всъщност прекарваме големи количества магнезий, така че от ежедневната диета тялото абсорбира около една трета от този важен минерал. Много хора са съгласни, че най-добре е всеки да си има собствена градина, но не може всеки да си го позволи. В последно време в магазините за здравословни храни и билковите аптеки можем да намерим магнезиев хлорид, който се получава чрез изпаряване на морска вода. Тъй като магнезият получен от храната, когато стигне в нашия стомах се превръща в магнезиев хлорид, по този начин доставката се счита за по-ефективна.