16 Декември 2021
12778
Снимков материал: pixabay.com
Как се броят ястията на Бъдни вечер – традиции и обичаи, които се спазват и до днес
Ястията, които биват поднасяни на софрата, задължително трябва да са постни. Това е последният ден, в който не се ядат храни от животински произход.
Прието е техният брой да е нечетен.
Може да са 7 – колкото са дните от седмицата, 9 – колкото трае бременността или 12 – колкото са месеците в годината. На трапезата се поднася хляб с пара, замесен от стопанката, постни сарми, чушки с боб, варено жито, тиквеник, сушени плодове, орехи, мед, чесън, лук, вино и други.
Всяка една храна, която се поставя на софрата, има важна символика. Задължително е първото парче от разчупената пита да се нарече на Богородица и да се поднесе пред иконата й. Когато семейството приключи с вечерята, масата не се вдига, а се оставя така до сутринта. Според поверията, мъртвите идват през нощта, за да се нахранят.
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари