Диетата, която изключва натриев глутамат в някои случаи намаля симптомите при деца с аутизъм , твърди Катрин Рийд- биохимик от университета в Сан Франциско.
Нейните заключения са направени въз основа на невробиологични изследвания и собствения й опит: на 2-годишна възраст дъщеря й е била диагностицирана с аутизъм, а сега е на седем години и според думите на майка болестта е изчезнала напълно.
Тъй като в момента в САЩ е одобрено само едно лекарство (рисперидон и неговите аналози) много родители се обръщат за помощ към алтернативната медицина като използват хомеопатични препарати , пробиотици, различни диети без глутен, лактоза и казеин с надеждата, че това ще има положително влияние върху състоянието на детето.
Диетата за която говори д-р Рийд, се различава от тези, които са известни досега. Според нея от менюто на детето с аутизъм трябва да се изключи само едно химическо съединиение - хранителна добавка, която укрепва вкуса и аромата - натриев глутамат (други негови имена Е 621, Е 631, хидролизиран растителен протеин).
"В организма има рецептори за глутамат, които възбуждат нервните клетки и той е необходим, но само в определено количество, обяснява д-р Рийд. Много от нарушенията на развитието на нервната система като аутизъм, потенциално могат да бъдат свързани с дисбаланса на използването на глутамат. "
Тя твърди, че 95% от обработените хранителни продукти съдържат натриев глутамат, но производителите имат право да изискват неговото присъствие, ако съдържанието не надвишава определено ниво.
Въпреки че до момента няма данни, които потвърждават научно нейната теория, тя смята, че състоянието на 7-годишната й дъщеря е нагледен пример, който потвърждава нейната теория.
Когато дъщеря й била на 2 години, Катрин и нейният съпруг, който работи като клетъчен биолог, започнал да отбелязва признаци на аутизъм при детето - стереотипно поведение , трудности в общуването и обучението, а също и стомашни проблеми.
Направените проучвания показват, че детето има среден размер на аутизъм.
"Тя живееше в свой собствен свят. Нейните действия бяха повтарящи се, показваше признаци на невроза на натрапчиви състояния и започваше да крещи истерично, ако отивахме към дома по друг път ", разказва майката.
Д-р Рийд е напуснала работата си и започнала да изучава действието на различните диети, които се препоръчват за деца с аутизъм. Първо изключила от менюто на детето продуктите, съдържащи глутен и лактоза, което уточнява магнезий, витамин D, рибено масло. Всички тези начини помагаха, но не за дълго.
По-късно тя е попаднал на статия, в която се отбелязва за глутаматот и неговата роля в организма, както и за опасността от излишъка, който може да предизвика различни неврологични нарушения,
Затова д-р Рийд изключила от храната на момичето продуктите, които съдържат натриев глутамат и по нейните думи "симптомите на аутизъм са изчезнали". Постепенно детето е станало по-социално адаптирани, напълно изчезнало и стереотипното поведение и се е подобрила координацията.
Санфорд Номарк, лекар от Osher Center for Integrative Medicine на Калифорнийския университет, специализиран в лечението на деца с аутизъм засега няма научно потвърждение на тази теория. Той обаче е готов да провери неговото действие, защото виждал положителните резултати при прилагането на диета без глутен и казеин.
"Има много неща, които не знаем за аутизма - отбелязва той. Няма нищо вредно в опитите да се премине на диета, свободна от натриев глутамат - ако се консумират плодове, зеленчуци и месо, зърнено - бобови храни и се изключат преработените хранителни проукти. Въпреки това се работи за здравословно хранене. "
"Ние сме длъжни да бъдем отворени към нови подходи в лечението на аутизъм", смята психиатър и специалист в областта на неврологията Антонио Харди от детската болница при Станфордския университет.
След като д-р Рийд видяла резултатите от глутамат диетата при дъщеря си, тя основава организация с нестопанска цел Unblind My Mind, която изследва действието на хранителните продукти върху мозъка. Според нея при 74 от 75 деца, с които тя е работила се наблюдава значително подобрение.
Глутаматите (натриев глутамат, калиев глутамат, калциев глутамат - всичко това са соли на глутаминовата киселина, Е620 - Е 625) създават изкуствено усещане за глад, като стимулират центровете в мозъка, които са отговорни за възприятието и контролирането на чувствата.
Глутаматите не създават чувство на щастие или еуфория, а чувството за вкусова наслада и желание тази наслада да бъде удължен.
Глутаматите са съединения от аминокиселини, които преминават от лигавицата директно в кръвта, а от там идват безпрепятствено в мозъка.
Учени от Япония показаха разрушителното действие на глутамат на ретината на окото. В дълготрайни опити с животни, на които в храната ежедневно са добавяли глутамат, учените са доказали, че ретината на животните чувствително се променя, а след това тези животни ослепяват.
Продуктите на заведения за бързо хранене, освен всичко друго са и пълни с глутамат, къкри и мазнини. След като хранили гризачи с пица, хамбургери и дюнери, групата от изследователи са стигнали до заключението, че животните, използвани в изследването, губят бързо интелектуалните си способности и краткосрочната памет, за разлика от тези, които се хранят нормално.