Това е най-лесният и икономичен начин за приготвяне на сирене у дома . От един литър мляко се получава малко повече от 1 килограм вкусно сирене или по-скоро кашкавал, което се нарязва лесно и е чудесно за сервиране като лека закуска, за добавяне към салати и различни ястия.
Когато прочетете рецептата, сигурно ще се изненадате да научите, че много от купешките "сирена" и "кашкавали" се приготвят по подобен начин. Оригиналното сирене, което познаваме като такова, се приготвя по съвсем различна технология. За да се получи качествено сирене от 1,2 кг, понякога са необходими от 5 до 10 литра мляко.
Така че, не очаквайте от тази рецепта, че ще получите оригинално узряло бяло сирене, а качествен млечен продукт по подобие на различните "гауди", които купувате. Приготвено в домашни условия без никакви други добавки и с огромна разлика в цената си заслужава да си запишете рецептата и да я пробвате. Ето какво ви трябва:
Домашно сирене от мляко
Продукти:
1 литър прясно мляко (с масленост над 2,8%)
1 чаена лъжичка сол
1 супена лъжица масло
1 чаша (от 200 мл) царевично нишесте
140 г произволен кашкавал или твърдо сирене по избор
1 триъгълник топено сирене
Може да се обогати с различни подправки, билки и др.
Приготвяне:
Първо изсипете един литър мляко в тенджера и го загрейте на умерена температура. Запазете кутията от млякото за по-късно. Внимателно отрежете само единия край, който да служи като форма за сиренето.
Кашкавалът се настъргва от едрата страна на рендето. Добавете чаена лъжичка сол към млякото и разбъркайте, за да се разтвори.
След това добавете супена лъжица млечно масло и разбъркайте отново, докато се разтопи. Когато маслото се разтопи и млякото се загрее преди да заври, добавете една чаша царевично нишесте (може също да отделите малко от млякото предварително и да разтворите нишестето, след което да го добавите към горещото мляко и да го сварите също като пудинг ).
Разбийте добре с телена бъркалка, докато се разбият всички бучки и продължете да варите с непрекъснато разбиване. Добавете настъргания кашкавал и триъгълника топено сирене и продължете да бъркате. Когато се сгъсти, пасирайте до получаване на фина и гладка смес.
По този начин ще получите един вид топено сирене, близко по консистенция до пудинг. По желание можете да добавите и малко куркума на прах, за да получите жълт цвят. Можете да добавите различни билки, наситнена люта чушка, див лук и чесън и др. Регулирайте вкуса според вашите желания.
Изсипете получената смес във формата (тетрапака от прясно мляко). Разклатете леко и оставете да се охлади до стайна температура, след това оставете в хладилник за поне 4 часа, за да стегне, или за предпочитане за една нощ. След това го извадете в поднос, нарежете и сервирайте.
Останалите приберете увити в стреч фолио в хладилника.