Как от 1 литър мляко да направите повече от 1 кг сирене: икономично, вкусно, просто и бързо

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Как от 1 литър мляко да направите повече от 1 кг сирене: икономично, вкусно, просто и бързо
Как от 1 литър мляко да направите повече от 1 кг сирене: икономично, вкусно, просто и бързо
99022
Как от 1 литър мляко да направите повече от 1 кг сирене: икономично, вкусно, просто и бързо
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Това е най-лесният и икономичен начин за приготвяне на сирене у дома . От един литър мляко се получава малко повече от 1 килограм вкусно сирене или по-скоро кашкавал, което се нарязва лесно и е чудесно за сервиране като лека закуска, за добавяне към салати и различни ястия.

домашно сирене

Когато прочетете рецептата, сигурно ще се изненадате да научите, че много от купешките "сирена" и "кашкавали" се приготвят по подобен начин. Оригиналното сирене, което познаваме като такова, се приготвя по съвсем различна технология. За да се получи качествено сирене от 1,2 кг, понякога са необходими от 5 до 10 литра мляко.

Така че, не очаквайте от тази рецепта, че ще получите оригинално узряло бяло сирене, а качествен млечен продукт по подобие на различните "гауди", които купувате. Приготвено в домашни условия без никакви други добавки и с огромна разлика в цената си заслужава да си запишете рецептата и да я пробвате. Ето какво ви трябва:

Домашно сирене от мляко

Продукти: 

1 литър прясно мляко (с масленост над 2,8%)

1 чаена лъжичка сол

1 супена лъжица масло

1 чаша (от 200 мл) царевично нишесте

140 г произволен кашкавал или твърдо сирене по избор

1 триъгълник топено сирене

Може да се обогати с различни подправки, билки и др.

Приготвяне: 

Първо изсипете един литър мляко в тенджера и го загрейте на умерена температура. Запазете кутията от млякото за по-късно. Внимателно отрежете само единия край, който да служи като форма за сиренето.

 

Кашкавалът се настъргва от едрата страна на рендето. Добавете чаена лъжичка сол към млякото и разбъркайте, за да се разтвори.

След това добавете супена лъжица млечно масло и разбъркайте отново, докато се разтопи. Когато маслото се разтопи и млякото се загрее преди да заври, добавете една чаша царевично нишесте (може също да отделите малко от млякото предварително и да разтворите нишестето, след което да го добавите към горещото мляко и да го сварите също като пудинг ).

приготвяне домашен кашкавал

Разбийте добре с телена бъркалка, докато се разбият всички бучки и продължете да варите с непрекъснато разбиване. Добавете настъргания кашкавал и триъгълника топено сирене и продължете да бъркате. Когато се сгъсти, пасирайте до получаване на фина и гладка смес.

приготвяне кашкавал

По този начин ще получите един вид топено сирене, близко по консистенция до пудинг. По желание можете да добавите и малко куркума на прах, за да получите жълт цвят. Можете да добавите различни билки, наситнена люта чушка, див лук и чесън и др. Регулирайте вкуса според вашите желания.

приготвяне домашно сирене

Изсипете получената смес във формата (тетрапака от прясно мляко). Разклатете леко и оставете да се охлади до стайна температура, след това оставете в хладилник за поне 4 часа, за да стегне, или за предпочитане за една нощ. След това го извадете в поднос, нарежете и сервирайте. 

домашен кашкавал

Останалите приберете увити в стреч фолио в хладилника. 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft