Ягодите са любимите плодове на пролетта и лятото. Но дали умеем да изберем най-качественото на пазара? Експертите разказват, кога да започнем да ядем и как да избираме само висококачествени плодове .
Лекарите предупреждават, че ранните плодове са пълни с нитрати, затова много лесно могат да натровят организма, така че трябва да се консумират много внимателно. Според експерти реалният сезон на ягодите започва едва след 2-3 седмици.
Въпреки това, дори и в този случай, този вкусен плод трябва да се включва много внимателно в менюто ни.
Експертите призовават да купуваме ягоди само на местата за официална търговия. При това преди началото на сезона им трябва да включваме в рациона си не повече от веднъж седмично. Лекарите напомнят, че ягодата е мощен алерген и има в състава си разнообразни плодови киселини, които дразнят лигавиците.
За какво да гледаме при избора на ягоди
Вкус
Висококачествените плодове трябва да бъдат ароматни и да произвеждат естествен аромат. В противен случай не си струва да се вземат.
Структура
Зърната не трябва да изглеждат тъмни, а опашката не трябва да е суха. Освен това при висококачествените ягоди дръжката трябва лесно да се откъсват. Зрънцата трябва да са потънали в пулпата. Ако ягодата е твърде ярка на цвят, то най-вероятно съдържа химикали. Ако плодовете са твърде големи, тогава те имат твърде много вода.
Външен вид
Експертите подчертават, че ягода, която изглежда като нарисувана с Фотошоп, не може да бъдат естествена. С голяма вероятност такива ягоди се обработват с нитрати и съдържат химикали в състава си. Плодовете не трябва да имат лъскава повърхност.
Лекарите заключават, че ранните ягоди трябва да се консумират изключително внимателно и да се следват всички правила при избора им.