Витамин D трябва да се приема като профилактика през зимните дни, когато нямаме достатъчно слънчева светлина, а особено за преболедувалите вируса се препоръчва като задължителна добавка.
Професор д-р Борислав Каменов, доктор на медицинските науки в областта на имунологията и експерименталната хематология, професор в Медицинския факултет в Ниш, изтъкна най-вече значението на този витамин.
Витамин D е основната добавка, която се препоръчва през последните месеци като превантивна мярка, но и за вече болните от covid 19.
Както посочи проф. Каменов, възрастните от 20 до 60 години трябва да приемат 5000 единици витамин D дневно, а тези над 60 години трябва да пият по 10 000 единици дневно, но разбира се след консултация с лекар.
Това са ориентировъчни количества и всеки човек, дори и напълно здрав, трябва да провери нивото на витамин D в кръвта и паратхормона, хормона на паращитовидната жлеза, който регулира нивото на витамин D в кръвта.
Мнозина обаче са в дилема кога и как правилно да приемат този важен витамин и има ли правила за това. Различните лекари дават различни съвети - например някои от тях съветват витамин D (на капки) да се консумира с малко мляко в чаена лъжичка, а други казват, че е най-добре капките витамин D да се сложат върху малко хляб и да се дъвчат.
- Не е необходимо да правите нищо специално, за да усвоите витамин D в тялото както трябва: Просто изсипете определено количество в чаената лъжичка и преглътнете. Няма нужда да добавяте мляко или хляб – казва проф. Борислав Каменов и допълва:
- Най-добре е витамин D да се приема сутрин. Така че върху чаена лъжичка, без добавки, спокойно може да го направите. Професор Каменов съветва освен с добавки, витамините да се приемат и чрез храната, ако това е възможно, но и че по време на пандемия със сигурност трябва да се помогне на организма с прием на витамин D на капки.
Само да ви напомним: витамин D се съдържа в маслото от черен дроб на треска и други мазни риби, след това в риба тон, сардини, скумрия, треска, сьомга, морски дарове.
Мазната риба и рибените масла осигуряват 15-25% от общия прием. Също така гъбите шийтаке, черният дроб, яйчният жълтък осигуряват 11-13% от общия прием.