Слагате твърде много кафе и го оставяте да заври няколко пъти в джезвето... Така разваляте вкуса на кафето .
Домашно кафе в джезве или просто турско кафе – напитката, която традиционно се приготвя във всяко домакинство на Балканите, обикновено се пие сутрин и често е мерило за майсторството на домакинята.
При варенето на тази любима на мнозина отвара обаче често се допускат грешки, които непоправимо развалят вкуса й.
Ако кафето е добре сварено, на шега казват, че девойката, която го е направила, „може да се омъжи“, което означава, че е угадала правилното съотношение на кафе, вода и, ако трябва, захар.
Без значение колко опитни сте в приготвянето на кафе, вероятно има няколко стъпки в процеса, които оставят място за подобрение.
Варене на кафе по турски начин
За да приготвите вкусно турско кафе, загрейте чаша вода в джезве, след което я отстранете от огъня. Никога не оставяйте да заври!
Прехвърлете част от водата в чаша и добавете чаена лъжичка кафе в джезвето.
Разбъркайте, за да се уверите, че няма бучки, след това върнете съда отново на котлона и когато кафето достигне ръба на джезвето, свалете отново от котлона и добавете водата, която сте сложили в чашата. Сложете отново на котлона и изчакайте да заври.
След всички тези стъпки кафето е готово за сервиране.
Ако искате подсладено кафе, най-добре е да добавите захарта, докато водата е още студена.
А това са най-честите грешки , които всички допускаме, докато приготвяме турско кафе:
Използваме чешмяна вода
За приготвяне на кафе се използва бутилирана или филтрирана вода. Чешмяната вода съдържа хлор, който може да унищожи миризмата и вкуса на кафето.
Варим на грешна температура
Температурата на водата е изключително важна. По време на варене тя трябва да бъде между 90°C и 95°C.
Използването на термометър е най-лесният начин да проверите дали водата е достатъчно гореща, но ако нямате такъв, можете да кипнете водата и да я оставите да престои около 30 секунди, преди да добавите кафето.
Слагаме твърде много кафе
Хората често добавят твърде много кафе, за да получат по-силен вкус, но ако добавите твърде много, рискувате да получите горчив вкус. Освен това повече кафе в чашата няма да го направи по-силно.
Златното правило е 1 супена лъжица кафе за 1 чаша вода.
Прекаленото бъркане унищожава вкуса на кафето
Ако кафето се остави да се издигне до ръба на утайката няколко пъти, пяната се губи и вкусът на кафето се променя;
Разбъркването, след като кафето е сварено и свалено от котлона, също ще промени вкуса на напитката.