Сигурно и вие правите някакъв вид зимнина - било то туршия или просто пресни зеленчуци във фризера . Последният вариант е предпочитан от повечето хора заради факта, че по този начин най-добре се запазват полезните вещества и витамините в суровия продукт.
Днес решихме да ви разкажем повече за това, как е правилно да се замразяват различните видове зеленчуци и подправки така, че нищо ценно да не се губи от тях:
Как се замразяват зеленчуци и подправки
Чушки
За по-добро съхранение внимателно изрежете сърцевината на чушките и ги замразете цели. Преди да ги замразите, не забравяйте да бланширате чушките. Сложете ги в гевгир и потопете във вряща вода за 30 секунди, а след това веднага в студена вода. След като чушките изстинат и изсъхнат, може вече да ги замразите.
За готвене или задушаване не е необходимо да ги бланширате, просто замразете на парчета.
Замразяване на киселец, спанак, копър, магданоз.
Спанакът и киселецът трябва да бъдат бланширани, а след това нарязани и замразени. Ако не ги бланширате, тогава те ще загубят цвета си. Копър и магданоза просто нарежете и замразете в торбички или контейнери.
Целина
Нарежете целината на парчета. Тъй като тя има груби влакна, трябва да се бланшира за 2 минути, след това да се потопи в студена вода. Когато целината се охлади, я поставете върху табла, покрита с прозрачно фолио, увийте плътно и замразете.
Червено цвекло
Може да бъде замразена сурова. Много е удобно. Когато трябва да готвите супа, например, не е необходимо да цапате рендето. Като алтернатива можете да приготвите по-голямо количество и да замразите на малки порции, достатъчни за едно готвене.
За салати и варене може да замразите на по-големи парчета, като не забравяте да я бланширате предварително.
Тиквички
За замразяване ви трябват млади тиквички без големи семки вътре. За готвене първо нарежете на кубчета, замразете върху тавичка с фолио и след това прехвърлете в пликчета или кутийки. Можете също да настържете тиквичките, като не забравяте да изцедете излишната течност, и да замразите на части.
Патладжан
Тъй като патладжаните имат специфична горчивина, поръсете ги със сол преди замразяване и оставете за половин час. Изплакнете солта и варете в продължение на 3 минути. Когато парчетата патладжан изстинат, ги изсушете и сложете във фризера.
Можете също да изпечете патладжаните цели, след това обелете и замразете. Тази опция е идеална за кьопоолу или салати през зимата.
Броколи и карфиол
Много често в такива зеленчуци може да се крият насекоми. Разделете броколито/карфиола на съцветия и го накиснете във вода за половин час, така че всички насекоми да излязат. След това пуснете розичките за 2 минути във вряща вода и веднага потопете във вода с лед. По този начин и цветът се запазва, и остават хрупкави. По-добре е да замразите броколито в кутийки.
Домати
Можете да замразите доматите по три начина.
1.
2. Нарежете на пръстени и замразете върху прозрачно фолио, след което прехвърлете парчетата в подходящ съд.
3. Замразете ги цели в найлонови пликове за фризер.