Как правя най-вкусния козунак без да меся - става и сладък, и пухкав, и конци си има

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
За Дома
Как правя най-вкусния козунак без да меся - става и сладък, и пухкав, и конци си има
2043
Снимков материал: pixabay.com
Как правя най-вкусния козунак без да меся - става и сладък, и пухкав, и конци си има

Рецепта за бъркан козунак без месене

Продукти:

  • 500 г брашно

  • 200 мл прясно мляко

  • 100 г захар

  • 1 пакетче суха мая (7 г)

  • 2 яйца (едно за тестото, едно за намазване)

  • 100 г разтопено масло

  • 1 ч.л. ванилова захар

  • 1 щипка сол

  • 50 г стафиди или други сушени плодове (по желание)

  • 1 ч.л.

рендосана кора от лимон или портокал (по желание)

Приготвяне:

  1. Подготовка на маята: В подходяща купа поставете прясното мляко, загрято до топло (не горещо), и добавете захарта и сухата мая. Разбъркайте и оставете сместа да престои 10 минути, докато маята се активира и започне да образува пяна.

  2. Приготвяне на тестото: В голяма купа изсипете брашното, добавете щипка сол и ванилова захар. Направете кладенче в центъра и в него добавете активираната мая, яйцето и разтопеното масло. Разбъркайте всичко с лъжица или шпатула, докато се образува лепкаво тесто. Ако искате, може да добавите стафиди или сушени плодове и лимонова кора за допълнителен аромат.

  3. Оставете да почива: Покрийте купата с фолио или кърпа и оставете тестото да почива на топло място за около 1 час, докато удвои обема си.

  4. Формиране на козунака: След като тестото е втасало, внимателно го изсипете върху леко набрашнена повърхност. Разделете го на 3 части, които ще заплетете в плитка плитка. Ако искате, можете да направите един голям козунак или два по-малки. Поставете оформените козунаци в предварително намазнена тава или постелете хартия за печене.

  5. Намазване и печене: Намажете козунака с разбито яйце, за да получите златиста коричка. Оставете го да почива още 15-20 минути. След това го поставете в предварително загрята фурна на 180°C и го печете за около 35-45 минути, или докато стане златисто и хубаво изпечен.

  6. Охлаждане: След като извадите козунака от фурната, го оставете да се охлади, преди да го нарежете. Насладете се на бързия и лесен козунак, който е мек и пухкав.

Съвети:

  • Можете да добавите орехи или шоколадови парченца за допълнителен вкус.

  • Ако не искате да използвате масло, може да го замените с олио или растителна сметана.

  • Ако тестото изглежда твърде лепкаво, добавете малко повече брашно, но не прекалявайте, за да не стане козунакът твърд.

Редактор: Ива Христова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft