400 гр. свински ребра
500 гр. шарен боб
700 гр. картофи
2 средно големи глави кромид лук
1 прясна червена чушка
3 с.л. сладък червен пипер-recepta.html">червен пипер
5 с.л. млени домати от консерва
1 ч.л. люта кълцана червена пиперка
1 ч.ч. брашно
1 връзка магданоз
3 с.л. олио
сол на вкус
Бобът (предварително накиснат) се слага да се свари в тенджера или гърне. През това време се приготвят останалите продукти. Ребрата се нарязват на малки парчета и се поставят с олиото в голям глинен гювеч. Оставят се да се запържат и щом се зачервят, към тях се прибавят нарязаният по-едро лук и чушката. Запържват се заедно с месото, след което към тях се прибавя брашното и всичко се бърка непрекъснато, за да не залепне. Посолява се с червен пипер и сол на вкус, след което гювечът се залива с гореща вода при непрекъснато бъркане, но без да се пълни целият съд. Консистенцията на яхнията трябва да е гъстичка, но имайте предвид, че с варенето тя ще се сгъсти още. Накрая се прибавят нарязаните на кубчета картофи и гювечът се затваря с капак или фолио. Слага се във фурната и се оставя да се пече, като от време на време се разбърква. След като се сварят напълно картофите, се прибавя и свареният боб, заедно с доматите. Гювечът се вари отново, докато бялата пяна изчезне (това означава, че брашното вече е напълно сварено). Най-накрая се добавят ситно нарязаният магданоз и лютият пипер. Гювечът се поднася с комат топъл хляб в глинени купички или малки гювечета.
Автор: lakomnik.bg