Ето как се затварят лозови листа за сармички в буркани за зимата - най-добрата рецепта:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Ето как се затварят лозови листа за сармички в буркани за зимата - най-добрата рецепта:
4783
Източник: actualno.com
Снимков материал: pixabay.com
Ето как се затварят лозови листа за сармички в буркани за зимата - най-добрата рецепта:

Лозовите листа са неизменен атрибут при приготвянето на вкусни сарми. За целта се използват младите листенца на асмата, набрани през пролетта.

За да можем да се наслаждаваме на сармички и през зимата обаче, необходимо е да съхраним лозовите листа до тогава. Най-често това става във фризера или в буркани .  

Именно на последния метод се спряхме днес и смятаме да ви разкрием всички тайни на лозовите листа в буркани - от брането до затварянето.

лозови листа за сарми

Кои са идеалните листа и как да ги берете?

Изберете средно големи листа, които са с размер от 10 до 13см. Те са по-нежни от по-големите листа, но по-здрави от твърде малките листа и ще поберат повече плънка. Следващата стъпка е просто да откъснете стъблото от лозата. Стъблото ще бъде отрязано по-късно, но запазването му засега предпазва листата от разкъсване при бране и дава на листата повече дълготрайност, докато се съхраняват.

От какво имате нужда, за да консервирате лозови листа

  • Лозови листа (с размерите на длан)
  • Сол
  • Лимонена киселина

Как да ги консервирате в буркани?

Стъпка 1:

Измийте старателно листата, като обърнете специално внимание на гърба, където насекомите снасят яйцата си.

Стъпка 2:

Разделете листата на купчини по десет, като се уверите, че всички листа са обърнати в една и съща посока.

лозови листа

Стъпка 3:

Изсипете 8 чаши вода в тенджера и я оставете да заври, след което да къкри на слаб огън. С помощта на щипки внимателно поставете една партида (10 листа) във водата за 15 секунди, след това внимателно обърнете цялата купчина и потопете за още 15 секунди.

Стъпка 4:

След бланширане на листата за 30 секунди, ги извадете върху кухненска хартия или дъска. Продължете с останалите купчинки. След като водата се отцеди от листата, навийте всяка купчинка на руло с форма на пура. По желание може да сложите щипка сол.

листа за сарми

Стъпка 5:

Завържете всяка купчина лозови листа с конец. Това ще им помогне да не се развиват в буркана.

Стъпка 6:

Сварете три чаши вода и разбъркайте солта и лимонената киселина, докато се разтворят напълно. Поставете навитите листа в стерилизиран буркан и ги залейте с подсолена вода, оставяйки ¼ свободно пространство.

лозов лист за сарми

Затегнете капака и стерилизирайте във вряща вода за 10 минути.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft