Традицията на Бъдни вечер повелява обредният хляб или погачата да са постни. Днес, обаче, много домакини не спазват съвсем точно това ограничение, защото само със сода питката обикновено по-бързо се втвърдява и не бухва толкова хубаво.
Рождествена погача с късметче
Ще ви трябват:
- 250 мл прясно мляко
- 250 мл вода
- 1 кг брашно
- 75 гр.масло или свинска мас
- 2 яйца
- 1 чаена лъжичка захар
- 1 чаена лъжичка сол
- 1 бакпулвер
Приготвяне:
Смесете топлото мляко с водата, добавете сол, захар, бакпулвер, едно яйце и един белтък (от жълтъка ще се нуждае на по-късен ета), маслото/маста и разбъркайте добре. Добавете постепенно брашно и месете 10-15 минути.
Замесете вътре монета, царевично или пшенично зърно и пр., според това, каква е вашата семейна традиция. Намажете кръгла форма с масло, поставете тестото в нея. Оформете по желание, например така:
Ако желаете, украсете погачата с фигури от тесто, намажете с жълтък и я пъхнете във фурната, загрята на 180 градуса. Печете около четиридесет минути.