Страхотна рецепта за печено телешко месо само със сол. Използва се само една супена лъжица олио за намазване на тавата и малко вода, за да стане сочно.
Месото се пече общо 1 час и 45 минути или в зависимост от големината на месото. Получава се все едно сте го пекли на сач.
Крехко телешко печено на фурна
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
- 2 кг телешко месо с кост (от врата)
- 1 супена лъжица олио
- сол на вкус
- около 300 мл вода, които се добавят постепенно
Снимка: YouTube
ПРОЦЕДУРА:
Включете фурната на 200 градуса. Намажете дъното на съда, в който ще се пече месото с една супена лъжица олио.
Ако месото е хубаво парче, може да го оставите цяло или да го нарежете на две-три по-малки парчета.
Посолете го от всички страни и втрийте добре солта, за да проникне в месото. Сложете месото в купата, долейте половин чаша вода и похлупете съда, след което го сложете да се пече.
Снимка: YouTube
След половин час проверете месото, долейте още малко вода, за да не остане сухо и да не загори, покрийте отново с капак и върнете да се пече на леко намалена температура (на 180 градуса или зависи от фурната ви) .
След още половин час месото трябва леко да се зачерви отгоре, затова внимателно го обърнете, за да се изпече и другата страна. (Т.е. след около час печене го обърнете и добавете още малко вода).
Отново се захлупва и се връща да се пече за 15 минути, след което се изважда и отново се обръща, като при нужда се долива още малко вода.
Снимка: YouTube
Покрива се и се връща да се пече още 15 минути. След като мине този период, капакът се маха, течността в съда се излива или се долива още малко вода, така че ако не се зачерви, се връща да се пече още 10 минути без капак.