Как се пече цяло пиле ? Ако се замислите, няма нищо по-лесно: просто мажете с подправка и слагате във фурната. Но тогава никога няма да можете да постигнете едновременно сочно месо и златистокафява кора. Поне не толкова добра, колкото на купешките
Тук ще намерите два трика за печене на пиле наведнъж. На първо място, средно голямо пиле трябва да се накисва в подсолена вода. И преди печене, трябва да настържете масло. Някога печено пиле се маже в олио ? Ако направите така, тогава ще се изпече с най-вкусната коричка.
Съставки
Масло 50 гр
Вода 1,5 л
Сол 4,5 с.л.
Червен пипер 1,5 ч.л.
Подправка за пиле на вкус
Черен пипер (смлян) вкус
ябълки 3 бр.
Подготовка
Разтворете посоченото количество сол във вода и накиснете пилето в нея. Пилето трябва да бъде напълно покрито, така че ако случаят не е такъв, добавете вода и сол в подходящото съотношение. Сложете чиния и оставете пилето в хладилника за 8 часа.
Извадете пилето и го подсушете. Напълнете го с парчета ябълки
Направете пикантна намазка: Комбинирайте омекотеното масло с червен пипер и подправки за пиле. Може и с е готова смес. Можете да добавите кориандър, куркума, чесън на прах. Разпределете подправеното масло върху пилето.
Печете пилето за 2 часа във фурна, загрята до 180 градуса
В нашата рецепта ябълките се използват за пълнене, но тук изобщо не са необходими. Можете да ги замените с ориз, сушени плодове или подправки. Препоръчваме също така, когато печете, да сложите пилето върху картофи или ориз, за да получите ароматна гарнитура, напоена със сок. Дано тази проста рецепта се превърне в една от любимите ви.