Как се прави вита баница?
Нужни продукти: 1 яйце, 3 супени лъжици олио, 1 супена лъжица оцет, 400 мл. хладка вода, 1 чаена лъжичка суха мая или 1/8 от пакетче прясна мая (42 гр), една и половина чаена лъжичка сол, около 800 гр. брашно, 150-200 гр.
Ето по какъв начин да приготвите вкусната вита баница:
Брашното се пресява и се прави в него кладенче. В хладката вода се разтваря маята и се добавя яйцето, олиото, солта и оцета. Замесвате леко нелепнещо тесто (не бива да е меко), което разделяте на 8-9 еднакви къса.
Всеки един къс оформяте на топче и подреждате в тава в която сте сложили 200 мл олио. Притискате топките да се покрият с мазнината и оставяте за 30-40 минути да се разпуснат. Тавичката покривате с фолио. След изтичане на времето за отпускане, всяка питка се раздърпва на тънка кора както при дърпаната баница, върху кърпа или покривка.
Наръсва се с мазнина от тавичката, в която се е отпускало тестото и натрошено сирене. С помощта на кърпата (покривката) навивате на рехаво руло. Рулото свивате на охлюв и слагате в центъра на леко подмазана с мазнина тава. Правите всички топки на кори по същият начин и завивате около първата кора.
Оставяте вашата вита баница да почива покрита с кърпа, докато фурната ви се загрее на 180 градуса. Печете вкусната вита баница на втора скара отдолу нагоре до готовност (приятен златист загар). След изваждане поръсете вашата вита баница с малко студена вода и покрийте с чиста кърпа. Оставете я така за 15-20 минути.
Вкусната вита баница поднесете с напитка по ваше желание.