По традиция за всеки празник се меси обреден хляб . Архангеловден, който е един от най-големите празници, предшестващи зимата, е свързан с редица вярвания и традиции, включително в кулинарията.
Обредният хляб в чест на светеца се разчупва над главата на най-стария мъж в къщата, а след това той поръсва с вино хляба, молейки светците за благословия.
Вижте една от най-популярните рецепти за богова пита . Тя е изключително лесна и бърза за приготвяне, затова няма да е трудно да спазите традицията на днешния ден!
Богова пита за Архангеловден
Продукти:
1 кг брашно
4 яйца
100 г краве масло
1 ч.л. захар
3 с.л. кисело мляко
прясна мая колкото орех
2 ч.л. сол
2 ч.ч. вода
Приготвяне:
Маята се разтрошава и залива с 1 ч.ч. хладка вода. Оставя се да втаса за около 20 минути. След това се изсипва солта и захарта, разбърква се добре.
В голяма купа със сито се пресява почти цялото брашно. Отделете един от жълтъците за намазване на питата, останалите се разбиват и се прибавят втората чаша вода заедно с киселото мляко.
Маслото разтапяме. В купата с брашното се прави кладенче, в което се изсипват втасалата мая и яйцата - разбърква се добре. Ръцете се намазняват в разтопенето масло, с започва замесването на тестото, процедурата се повтаря, докато не изразходим цялото масло.
Набрашнява се плот и тогава с две ръце започва същинското месене - добавя се остатъка от брашното, докато тестото стане меко и леко лепкаво.
Откъсват се две парченца от тестото. В намаслена тава и с помощта на ръцете се оформя питата. От едното парче се прави малка пита, която се поставя в средата на голямата. От другото парче с помощта на дланите правим дълга ивица (като шнур), която оплитаме. Оплетеното парче се поставя като ограда около малката питка, но без да се съединява в кръг "за да не опустее къщата".
Питата се намазва разбития с 1 ч.л вода жълтък. Оставя се да втаса за 20-30 минути. Печенето става в предварително загрята на 200 градуса фурна. След изпичане увийте готовата пита в памучна кърпа и я оставете за кратко, за да може "да обиколи нивата".