Водата (млякото) се слага в тенджерка на умерен огън, докато заври. Щом кипне, вътре се добавят захарта и маслото и се оставят да се разтопят напълно. Брашното се добавя наведнъж, след което съдът се дърпа от огъня и се бърка интензивно с дървена лъжица, докато течността поеме напълно брашното и започне да се отделя от стените на съда и да се оформя на топка. Тестото се оставя да се охлади, след което в него едно по едно се добавят яйцата и след всяко се бърка интензивно, докато се поеме напълно. Целта е да се получи лъскаво и гъсто тесто. След това от него с шприц се оформят изделия в желаната форма и се пекат на умерена фурна, без да се отваря вратата на фурната, за да не спадне обемът на тестото.
От парено/варено тесто традиционно се приготвят сладкарски изделия като: еклери, толумбички, различни видове соленки, торти и пр.