Как се прави "вечна" закваска за хляб без мая + рецепта за най-вкусното домашно хлебче:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Как се прави "вечна" закваска за хляб без мая + рецепта за най-вкусното домашно хлебче:
Как се прави "вечна" закваска за хляб без мая + рецепта за най-вкусното домашно хлебче:
72572
Как се прави "вечна" закваска за хляб без мая + рецепта за най-вкусното домашно хлебче:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Благодарение на тази рецепта ще приготвите кисело тесто (закваска), което може да се съхранява вечно. С въпросната вечна закваска можете по всяко време да приготвите у дома вкусен хляб без мая , след който повече няма да искате да погледнете купешки! Както е известно, от медицинска гледна точка има много спорове относно ползите и вредите на хляба с мая (дрожди), но с тази рецепта ще избегнете всички възможни негативи за здравето. Ето и как се приготвя вечна закваска за хляб без мая:

Вечна закваска за хляб

За да приготвите киселото тесто, вземете следните продукти:

300 г брашно

300 мл вода

1,5 литров стъклен буркан

Процес стъпка по стъпка:

Ден Първи: Изсипете 100 грама брашно в буркана и изсипете същото количество вода, разбъркайте и покрийте с кърпа. Поставете на топло място и разбърквайте два пъти през деня. Масата трябва да е гъста.

Ден Втори: Добавете 100 г брашно и 100 милилитра вода в буркана. Объркайте добре, за да се получи гъста маса, наподобяваща мазна заквасена сметана. Покрийте отново с кърпа и го поставете на топло място. Разбъркайте няколко пъти през деня. Трябва да забележите мехурчета по повърхността на брашнената маса.

Ден Трети: Брашнената маса трябва да се е увеличила по обем и да започне да се пени. Добавете отново 100 грама вода и брашно, разбъркайте и сложете на топло място, завито.

Наблюдавайте внимателно кваса. Той трябва да се удвои по обем и да стане много пенест. Миризмата ще е характерна кисела. Когато видите тези „симптоми“, разделете фермента на две половини. Можете да направите хляб от едната половина.

Непрекъснато следете кваса, тъй като процесът на зреене може да отнеме 1-6 дни.

Прехвърлете другата половина в съд с капак, в който трябва да направите дупки, за да може тестото да диша. Поставете го в хладилника и го съхранявайте там, като през цялото време го "захранвате" с брашно и вода. Това трябва да се прави веднъж седмично. За целта просто изсипете 3-4 супени лъжици брашно и същото количество вода в съда, след което разбъркайте хубаво.

жива закваска

Когато решите да печете хляб, добавете брашно и вода към сместа, разделете киселото тесто на две половини. Тази, от която искате да печете хляб, трябва да се остави на топло място за 4-6 часа. Поставете другата половина в хладилника.

домашен хляб с квас

Рецепта за домашен хляб с кисело тесто

Необходими продукти:

600-700 г брашно

6-7 ч.л.квас

2 с.л.растително масло

2 ч.л.сол

2 с.л.захар

250 мл вода

За да направите хляб, просто комбинирайте всички съставки и омесете тестото. След това го изпечете на умерена фурна.

Това е всичко - ще си имате най-вкусния и полезен домашен хляб!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft