Как се прави захарен детокс, отказване от захарта

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Как се прави захарен детокс, отказване от захарта
7522
Източник: lifestyle.bg
Снимков материал: pixabay.com
Как се прави захарен детокс, отказване от захарта

Един шокиращ факт: средно човек приема около 22 супени лъжици захар дневно - повече от три пъти от препоръчителната дневна доза. И въпреки че никога не е била смятана за здравословна храна, ново доказателство разкрива, че захарта причинява дори по-сериозни вреди на организма, отколкото се предполагаше до скоро, поставяйки ви пред риск от затлъстяване, диабет и сърдечни заболявания.

Отказването на захарта е обезсърчително.

Трудно е да се избягва, защото тя се крие в толкова много храни и често води почти до пристрастяване, благодарение на притока на невротрансмитера допамин след попадането му в организма. И все пак, намаляването на захарта означава здраве - струва си да опитате.

Опасността

Захарта съдържа 16 калории на чаена лъжичка. На пръв поглед може и да не ви изглежда много, но всъщност на ден това са стотици калории, без да предлага в замяна каквато и да хранителна стойност. Допълнителните калории повишават риска от затлъстяване, което от своя страна ви подготвя за диабет.

Не забравяйте за начина, по който захарта играе с нивата на кръвната захар, провокирайки умора и раздразнителност. Доказано е и, че колкото по-добавена е захарта, толкова по-голяма е вероятността от смърт от сърдечни заболявания.

"Бялата смърт"

Захарният нарушител, от който със сигурност трябва да се отървете, е рафинираната бяла захар, която добавяте към кафето или към сладкишите, които приготвяте вкъщи. Кръвният поток абсорбира бързо тази "проста" захар, причинявайки превишаване на нивата на кръвна захар и инсулин, които могат да доведат до сериозни поражения за организма.

Рафинираната захар се добавя и към безброй хранителни продукти по време на преработката, от кетчуп и хляб, през дресинг за салати, до говеждо месо. Производителите се опитват да измамят потребителите, като я наричат захарна тръстика, сироп от царевица с високо съдържание на фруктоза или някакво друго непознато име, но всички те са просто по-сложни начини да се назове захарта. Медът и кленовият сироп също съдържат захари и въпреки че не винаги се обработват по начина, по който рафинираната бяла захар, много от тях имат близък вреден ефект.

Сладко с позволение

Видовете захар, които можете без проблем да консумирате, се срещат естествено в храни, като фруктозата в плодовете и лактозата в млечните продукти. Те не са вредни, ако ги ядете в оригиналния им вид. Плодоветесъдържат количество захар, което е по-пропорционално на количеството фибри и други хранителни вещества. Именно тези други хранителни вещества намаляват вредното въздействие на захарта.

Постепенна промяна

Тъй като тялото ни е свикнало с сладките неща, рязкото спиране на захартаможе да доведе до симптоми на главоболие, тревожност и промени в настроението.

Ограничаваме захарта - подобряваме здравето

Лесно и просто решение

Препоръчително е да се опитате да намалите захарта постепенно, така че тялото ви да има време да се адаптира. Друга причина да не бързате е, че по-бавните промени са склонни да траят повече, особено когато става дума за модификации в диетата.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft