Как се прави къпана питка - ако искате да е мека като пух, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО направете това с тестото:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Как се прави къпана питка - ако искате да е мека като пух, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО направете това с тестото:
Как се прави къпана питка - ако искате да е мека като пух, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО направете това с тестото:
4075
Източник: blitz.bg
Как се прави къпана питка - ако искате да е мека като пух, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО направете това с тестото:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Къпаната питка е изключително популярна в някои краища на България. По традиция тя се приготвя за утрешния празник, св.Варвара, която църквата почита на 4 декември.

Характерното тук е, че тестото втасва във вода, затова някъде е по-известно и като "плуващо" тесто. Резултатът е изключетлно мек и ароматен хляб, който ще хапвате с удоволствие на всеки семеен празник:

КЪПАНА ПИТКА 

Необходими продукти:

3 яйца

1 чаена лъжичка сол

1 супена лъжица захар

3 супени лъжици олио или разтопено краве масло

1 кг брашно

мая за хляб колкото кибритена кутийка

1/2 литър прясно мляко

Приготовление:

Ако искате питката ви да стане точно такава, каквато са я приготвяли бабите в България, трябва да не щадите сили и желание.

Запретнете ръкави и замесете натрошената мая с малко мляко, захарта и малко брашно, за да се получи кашичка. След това проявете малко търпение и оставете маята да бухне.

Някога бабите ни са пресявали брашното по два пъти - за да няма нечисти помисли у хората, които ще ядат от питката, но и за да остане най-чистото брашно. Днес това може и да не бъде изпълнено. Сипете брашното в тава и в средата направете "кладенче" - малко празно пространство, в което слагаме бухналата мая, разбитите яйца, солта и мазнината. Като добавяте прясното мляко, замесвате тесто, което месите, докато стане идеално гладко. /По начина на месене някога са били избирани момите в българските села. Те трябвало да месят енергично, сръчно и бързо./.

След това трябва да сложите полученото тесто в тензухена кърпа и да го пуснете в голяма тенджера в хладка вода (за целта може да използвате и найлонов плик, само внимавайте да е по-голям от тестото, за да има място да втаса). Затова тази питка се нарича къпана питка . Когато тестото е готово, или "изкъпано", то изплува на повърхността на водата повече от половината. Тогава трябва да го извадите от кърпата и да го омесите отново с брашно.

Едва тогава можете да оформите пита, която да поставите в намаслена тава, да я намажете с жълтък, разбит с малко вода и да я поставите в студена фурна.

Запомнете: тази питка не трябва да се пече в предварително затоплена фурна. Температурата на фурната трябва да е умерена - 150 градуса.

Питката може да бъде предложена с мед, чубрица или кисело мляко като закуска, ако пред дома ви не минат хора и няма на кого да я раздадете.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft