Палачинковото тесто е старо изкуство. След като човек се е научил да загрява плоски камъни, сигурно почти веднага е открил колко е приятно да пържи палачинки върху тях.
Как се пържат палачинки
Мирисът на палачинки и гофрети привлича парижани и туристи, които се надпреварват да купуват палачинки със захар и лимон, пълнени с мармалад и шоколад. Палачинките със солен пълнеж също са популярни.
Идеалната френска палачинка - толкоз тънка, че е не може да бъде да се подхвърля - се прави сравнително лесно. Нужен ви е само тиган с равно дъно. Тиганите с дебело дъно са подходящи, тъй като в тях можете да правите и по-дебели палачинки, и пърженки. В тиган с тънко дъно те прегарят.
Легенда е, че човек е необходимо да има отделен тиган за палачинки, отделен за омлет и друг за всякакви пържени неща. Тиганът, който ви служи за един вид пържени ястия, успешно изпълнява ролята си и при останалите. Тайната на добрата палачинка се крие в тестото. След като се научите да правите гладко палачинково тесто, лесно ще започнете да майсторите елегантни палачинки, засищащи йоркширски пудинги, захарни пържени и маслени блини.
Необходими продукти:
брашно - 100 г
яйце - 1 бр. голямо
жълтък - 1 бр.
щипка сол
прясно мляко - 300 мл
олио - 1 с.л.
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното и солта в голяма купа. Направете кладенче в средата. Счупете яйцето в кладенчето, добавете жълтъка и сипете малко мляко. С тел за разбиване на яйца объркайте яйцето и млякото и постепенно привличайте тестото отстрани, като същевременно наливате мляко, докато получите палачинково тесто с консистенцията на полуразбита сметана. Разбивайте, да стане гладко, после добавете олиото. Продължете с разбиването, като добавяте останалото мляко - тестото е необходимо да стигне консистенцията на рядка сметана. Покрийте купата и оставете настрани за 30 мин, така впоследствие изпържените палачинки ще станат по-леки.
Изпържете 4 обелени и нарязани ябълки, круши или праскови в 25 г краве масло и 2-3 с.л. пудра захар, да станат светлокафяви. Напълнете палачинките и фламбирайте с 2-3 с.л. бренди.
Палачинки с ароматизирано масло
Разбийте 75 г пудра захар, сока и кората от 1 лимон и 1 портокал и 2 с.л. Коантро с 100 г краве масло. Охладете и напълнете палачинките. Печете на 220 градуса 5-6 мин и поръсете с 2 с.л. Коантро и пудра захар. Сложете отгоре бучици масло и поднесете.
Увиване на палачинки
Палачинките биха могли да бъдат увити по различен начин. Винаги ги пълнете и увивайте по така, че страната, която сте пържили от началото, да е отвън - тя винаги изглежда по-добре.
Сгънете палачинката на две. Прегънете ръба откъм дясната ръка до средата на външния ръб. Продължете да увивате, после отворете джоб, така че палачинката да образува конус. Напълнете палачинките с пълнеж от спанак и сирене рикота и положете да легнат.
Размажете пълнежа от шоколад и ядки в средата на всяка палачинка, после ги прегънете на две, след това отново на две, за да оформите триъгълници.
Сипете върху палачинките пълнеж от кайма и увийте на руло. Украсете с магданоз.
Сложете 1 лъжица пълнеж от скариди, объркани с гъст рибен сос в средата на палачинката. Прегънете краищата, така че да се срещнат в центъра. После подвийте върху тях горния и долния край. Украсете със скариди и магданоз.