Агнешкото по Гергьовски е една от любимите рецепти за майския празник. Ароматното агнешко месо притежава ухание, на който човек просто не може да устои.
Агнешно по Гергьовски
Продукти:
2 кг агнешко месо
2 връзки пресен лук
10 главички млечен чесън
1 ч.ч. ориз
1 връзка пресен джоджен (може и сух)
1 с.л. червен пипер
по 1 щипка бял и черен пипер
1 к.ч. олио
сол на вкус
Приготвяне:
Нарежете месото на големи порции и хубаво го натрийте с червен пипер, олио, белия, черния пипер и сол. Поръсете с нарязан джоджен (ако нямате в момента, ползвайте сух), оставете така за около половин час да се овкуси.
Нарежете лука и изсипете в дълбока тава, поръсете малко сол, червен пипер, олио и хубаво разбъркайте. Отгоре поставете порциите агнешко и главичките чесън, сипете вода (до месото, да не се облива). Покрийте с фолио и печете в умерена фурна около час и половина. По желание може да извадите и да прибавите ориз към агнешкото на фурна, който ще се овкуси идеално от бульона. Щом месото се сготви, махнете фолиото и допечете до хрупкава коричка.
Може и да напълните цяло агне, като вместо канапе от зелении и ориз, пригответе на котлона плънка от нарязания лук, ориза, малко вода и подправките. Напълнете със сместа агнешкото, зашийте хубаво отвора и го поставете в тавичка с малко мазнина и съвсем малко вода. Печете по описания по-горе начин.
Да ви е сладко!