Пандишпановите сладкиши са твърде вкусни и предпочитани, затова продължаваме със съвети, които ще ви помогнат да си направите сполучливи десерти от такова тесто. Ще говорим за различните добавки, ще обясним и някои тайни за приготвяне на пухкав пандишпан
Използването на добавки
В тестото би могло да се прибави какао, ядки, масло, плодове, зеленчуци.
Плодовете и зеленчуците се прибавят към пандишпана под формата на зеленчуково пюре или плодова каша. Получава се нискокалоричен диетичен пандишпан. Той се приготвя по основния начин (виж Първа част), а пюрето се добавя в яйцата точно преди да започнете да разбивате.
Уредите
За да имате пухкав пандишпан , от важно значение е домакинският уред да бъде подходящ. Това ще се отрази върху качеството на тестото - то няма да се слегне по време на приготвянето, ще се изпече равномерно и ще се получи равна и гладка коричка на повърхността.
Фурната е необходимо да бъде с регулируема топлина, равномерно нагряване и да се затваря плътно. За изпичане на пандишпан да не се ползват заместители на фурната, където циркулира въздух.
Задължително разбивайте с миксер, тъй като с тел за тази цел ще ви бъде мъчно да се разбиете яйцата. Миксерът да е със стабилни обороти, различни скорости и режим на работа не по-малко от 15 минути. Най-добре е да се заложи на планетарен миксер, защото той позволява да се добавят последователно всички продукти, без да се прекъсва процеса на разбиване. Разбира се, плюс е и удобството, че такъв уред върши всичко вместо вас.
Тънкости за направата на пухкав пандишпан
- За да не спада пандишпанът, не отваряйте фурната през първите 10 минути от печенето.
- Яйцата, които използвате, задължително да бъдат пресни и охладени.
- Подбирайте висококачествено брашно. За да проверите влажността му, сложете малко в шепата си, свийте в юмрук, след това разтворете дланта. Ако брашното е разпръснато, значи е с ниско съдържание на влага. В случай че се сбие на топче без пукнатини - брашното е много влажно. Най-добрият вариант е да се образува леко ронлива бучка.
- Пандишпановото тесто не е необходимо да се съхранява след приготвяне, понеже ще се слегне.
- За да получите по-суха смес, заменете 1/4 от брашното с нишесте.
- За да не спада тестото по време на разбиването, изсипвайте брашното бързо, без да прекратявате процеса. От момента, в който започнете да добавяте брашното, до приключване на процеса е необходимо да са изминали не повече от 20 секунди.
- Не бива и да прибавяте брашното твърде рязко, тъй като в готовото тесто ще попаднат твърди бучки.
- След като приключите с процеса на построяване на тестото, не бъркайте често, дори да смятате, че има нужда от това.
- Прясно изпеченият блат би могло да слегне при резки температурни промени. Поради това не го изваждайте тутакси, а оставете да престои 30 минути в изключена фурна при отворена врата.