Повечето супи, които се приготвят в българската кухня се застройват. Застройката би могла да прикрие някои малки недостатъци на супата, като некачествени продукти например.
Недостатъците на застройките са, че правят супите по-нетрайни, еднакви на вид, а и да не забравяме излишните калории, които си набавяме чрез застройката.
Най-разпространената застройка у нас е т.нар.
Вземете подходящ съд и разбийте вътре 1 яйце, 1 с.л. брашно и 1 ч.ч. кисело мляко. Загрейте получената смес на котлон като бъркате непрестанно.
Когато смета се сгъсти, налейте малко от супата в застройката, варете около 1-2 минути и след това излейте в готовата супа. Разбъркайте старателно и сте готови. Тази супа би могла да се съхранява и консумира ден или два, но повече не е препоръчително.
Друг вид варена застройка е тази за курбан. Прави се от пресечено на парцали яйце. Поставете яйцето в края на варенето на супата и бъркайте енергично, за да стане на малки парцалчета.
Застройка от жълтък и кисело мляко – тя не се вари. Смесва се с малко количество от бульончето и бавно се изсипва в супата. Тази застройка е подходяща за пилешка супа и супа топчета. Внимавайте да не я изсипете извънредно много бързо, защото ще се пресече и ще ви се получат така нежеланите парцалчета в супата.
Възможно е застройването на супите и без яйца. За целта се използва топено сирене. Разтопете го на слаб огън, добавете малко бульон от супата и разбъркайте. След като супата е готова прибавете сместа.
Течна или заквасена сметана – добавете направо в чинията, преди поднасянето на масата.
Прясно мляко – отново преди поднасянето. Не се препоръчва при супи, които съдържат домати като доматена супа или леща яхния.
Течни или сухи сметанки за кафе – добавете преди да сервирате.
Последните три варианта са много благоприятни, ако не всички членове в семейството харесват застроени супи, споделиха от https://gotvach.bg/