Запръжката на ястията е традиционен метод в българската кухня за овкусяване на съответната гозба. Запръжките се приготвят с растителна или животинска мазнина и по този начин се подобрява вкуса на храната, като ѝ придават специфичен аромат.
Необходими продукти за първия вид запръжка са глава лук, червен пипер, брашно, олио.
Загрейте мазнина в тигана, а след това добавете нарязан лук, за да се задуши. След това добавете червен пипер и разбърквайте. Прибавете и брашното и бъркайте, докато не се получи кашица. Добавете запръжката към ястието.
Това е т.нар. твърда запръжка. Съществува и мека задушена запръжка, която се счита за по-полезна. Тя се прави от доматено пюре, домати, целина, моркови, магданоз. Първо в загрятата мазнина се задушава нарязания на ситно кромид лук, а след това последователно се добавят доматите или доматено пюре, морковите и магданоза.
След това се добавя червеният пипер и бульонът в ястието. Накрая се добавя препечено до златисто брашно, което е размито с малко студена вода.
Меката запръжка не е вредна и придава приятен вкус и аромат на ястието.
Запържването на ястието може да стане без брашно, а червеният пипер да се добави към предварително загрятата мазнина, за да се оцвети.
С червен пипер и брашно се приготвят голяма част от супите. В част от случаите първо се запържва кромида, след това брашното докато не получи златист цвят и накрая червен пипер. Внимавайте пиперът да не потъмнее много, защото започва да нагарча.
Запържването на брашно в растителна мазнина или масло се използва за приготвянето на различни светли сосове.
Можете да направите комбинирана запръжка, която се приготвя от мазнина, брашно и зеленчуци. Задушете зеленчуците, след това сложете и брашното, което трябва се пържи 3-4 минути. Разбъркайте с червен пипер и вода или бульон.
Ако искате да запържвате каши, то запръжката се прави като брашното се запържва до златисто в мазнина и постепенно се разрежда с непрекъснато бъркане с течност.
Течността е отвара от гъби или зеленчуци за кашите със зеленчуци, бульон при пилешките каши и мляко при млечните каши. Внимавайте да не загори брашното.