Как се прави традиционен Никулденски рибник - хрупкаво тесто, вкусна рибка и ароматна плънка:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Как се прави традиционен Никулденски рибник - хрупкаво тесто, вкусна рибка и ароматна плънка:
Как се прави традиционен Никулденски рибник - хрупкаво тесто, вкусна рибка и ароматна плънка:
4861
Източник: edna.bg
Как се прави традиционен Никулденски рибник - хрупкаво тесто, вкусна рибка и ароматна плънка:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Какво е Никулден без риба? А рибата най-добре да е шаран и още по-добре - в тесто! Популярното име на това ястие е рибник , а във всеки край на България той се приготвя по уникален начин. Днес ви представяме традиционната рецепта за Никулденски рибник , с която да зарадвате домочадието си за празника.

Обикновено шаранът в тесто се приготвя пълнен с лук, домати, орехи и стафиди.

Рецептата изисква малко повече време за приготвяне, затова отделете достатъчно търпение и часове за предварителната подготовка. Резултатът си заслужава! Ето и рецептата за традиционен Никулденски рибник :

Никулденски рибник

Продукти (6 порции):

1  голям шаран

1 ч.ч.орехи

4 с.л.зехтин

1 глава лук, нарязана на ситно

1 връзка магданоз

2 кисели краставички, нарязани на ситно

1 ч.л.доматено пюре

сол и пипер на вкус

За кората:

500 гр.брашно

1 ч.л.сол

250 мл вода

100 гр.топено масло или мас

1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне:

1. Рибата се почиства добре от люспите и от вътрешностите, посолява се отвън и отвътре и се оставя в хладилника.

2. Кората се приготвя, като се омесва средно меко тесто от брашното, солта и вода. Оставя се да почине 20 мин.

3. През това време в загретия зехтин се запържва нарязаният лук, прибавят се нарязаните орехи, киселите краставички и доматеното пюре. Сместа се подправя със сол и пипер на вкус. Прибавя се магданозът. Всичко се задушава добре, до омекване на лука.

4. С приготвената плънка се пълни шаранът и се зашива с бял памучен конец. Рибата се подсушава добре.

5. Тестото се разделя на 6 топки. Едната топка се оставя за украса, а останалите се разточват на питки с диаметър 30 см и се намазват с масло. Питките се слагат една върху друга и се разточват на кора с дебелина половин сантиметър.

6. Шаранът се подсушава добре и се увива в кората, а от отделното тесто се оформят люспи, уста и очи на рибата. Кората се намазва с жълтъка и рибникът се пече в намазана с масло тавичка на 180° С - 40-50 мин. Ако кората се зачерви бързо, се покрива с фолио или хартия.

Добър апетит!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft