Какво е Никулден без риба? А рибата най-добре да е шаран и още по-добре - в тесто! Популярното име на това ястие е рибник , а във всеки край на България той се приготвя по уникален начин. Днес ви представяме традиционната рецепта за Никулденски рибник , с която да зарадвате домочадието си за празника.
Обикновено шаранът в тесто се приготвя пълнен с лук, домати, орехи и стафиди.
Никулденски рибник
Продукти (6 порции):
1 голям шаран
1 ч.ч.орехи
4 с.л.зехтин
1 глава лук, нарязана на ситно
1 връзка магданоз
2 кисели краставички, нарязани на ситно
1 ч.л.доматено пюре
сол и пипер на вкус
За кората:
500 гр.брашно
1 ч.л.сол
250 мл вода
100 гр.топено масло или мас
1 жълтък за намазване
Начин на приготвяне:
1. Рибата се почиства добре от люспите и от вътрешностите, посолява се отвън и отвътре и се оставя в хладилника.
2. Кората се приготвя, като се омесва средно меко тесто от брашното, солта и вода. Оставя се да почине 20 мин.
3. През това време в загретия зехтин се запържва нарязаният лук, прибавят се нарязаните орехи, киселите краставички и доматеното пюре. Сместа се подправя със сол и пипер на вкус. Прибавя се магданозът. Всичко се задушава добре, до омекване на лука.
4. С приготвената плънка се пълни шаранът и се зашива с бял памучен конец. Рибата се подсушава добре.
5. Тестото се разделя на 6 топки. Едната топка се оставя за украса, а останалите се разточват на питки с диаметър 30 см и се намазват с масло. Питките се слагат една върху друга и се разточват на кора с дебелина половин сантиметър.
6. Шаранът се подсушава добре и се увива в кората, а от отделното тесто се оформят люспи, уста и очи на рибата. Кората се намазва с жълтъка и рибникът се пече в намазана с масло тавичка на 180° С - 40-50 мин. Ако кората се зачерви бързо, се покрива с фолио или хартия.
Добър апетит!