1 л прясно мляко
2 чаши домашна юфка
10 яйца
1 чаша захар
1/2 ч.л.сол
2 гр.ванилия
стафиди (по избор)
3 с.л.масло
Рецепта, която присъства във всяка българска готварска книга - млечна баница с домашна юфка. Сочна, сладка, ароматна и мекичка - вкусът, който помним от детството. Ако още не сте опитвали да си я приготвите у дома, днес ще ви научим как става. Ето рецептата за най-лесната млечна баница:
Приготвяне:
Изсипете юфката в намазана с масло тавичка и сложете да се запече до зачервяване в загрята на 180 градуса фурна.
През това време разбийте яйцата със солта, добавете топлото мляко и захарта, и бъркайте, докато захарта се разтопи. Добавете ванилията.
По желание накиснете стафидите в малко топла вода да набъбнат, след което отцедете.
Извадете запечената юфка от фурната, поръсете със стафиди (ако използвате) и залейте с млечно-яйчената смес. Разклатете добре тавата, за да се разпредели сместа равномерно в юфката.
Пъхнете баницата обратно във фурната, усилете я малко и печете, докато юфката поеме течността почти напълно.
Щом е готова, извадете млечната баница от фурната и я охладете, след което поднесете поръсена с пудра захар.
Приятен апетит!