500-600 г брашно
300 мл топло прясно мляко
2 бр. яйца + 1 бр. белтък
30 г мая
1/2 ч.л. сода за хляб
5 с.л. олио
5 с.л. кисело мляко
1 с.л. захар
1 с.л. сол
100 г масло за потапяне
За заливка:
50 мл олио
3 с.л. брашно
1 ч.л. сол
За намазване:
1 бр. жълтък
сусам
Милинки- кой не обича! Любимата закуска на малки и големи, затова сега сме ви приготвили една страхотна рецепта, не много сложна и убийствено вкусна, за да зарадвате хората, които обичате, а и себе си.
От продуктите за тестото се омесва средно меко тесто (като за мекици). Втасва около 40 минути и маслото се разтопява. От тестото се правят малки топчета, които се потапят в маслото и се редят в тавичка. Отново втасват 30 минути. Олиото, брашното и солта за заливката се разбиват на хомогенна смес и се поливат милинките. Отгоре се намазват с разбит жълтък и се поръсват със сусам. Пекат се 35-40 минути на 200 С.