Баницата е една от най-популярните закуски у нас - няма домакиня, която да не може да я приготви. А купешките кори за баница значително улесняват приготвянето на тази балканска вкусотия.
Домашни точени кори за баница
Продукти:
• 800 гр бяло брашно
• 500 мл вода
• 2 щипки сол
• 2 чаени лъжички оцет
Начин на приготвяне:
Ако искате корите да се получат наистина вкусни, брашното задължително се пресява един или два пъти. Това е нещо, което всеки трябва да спазва. В противен случай няма да се получат фини кори, които да превърнат печивото в истинско кулинарно съвършенство.
Когато пресеете брашното, оформете кладенче в центъра му, а в него добавете оцета и солта. Започнете постепенно да наливате по малко вода. Това се прави, за да може накрая тестото да се получи еластично и меко. Отделете си близо 20 минути, в които да месите тестото. Не пришпорвайте нещата, защото няма как да се получи перфектното тесто, ако не му отделите нужното време.
Не забравяйте на финала да ударите тестото в масата няколко пъти, така че излишният въздух да излезе от него. След това започнете да увивате тестото под формата на салам, а него нарежете на парчета с дебелина около 10 см. Всяко едно парче се оформя като топка и се разточва под формата на кора с големина, каквато прецените. Имайте предвид, че корите трябва да са толкова тънки, почти прозрачни. Тогава се получават най-вкусни.
Самото теглене на корите се счита за най-трудоемък процес. Готовата кора се слага върху ръката, свита в юмрук и започва да се подмята или разтегля настрани. Подмятането обаче е за майсторите баничари. Ако ви е трудно да ги разтегляте върху юмрук, може да пробвате да ги поставяте върху кърпа, една по една, теглейки краищата настрани.
Когато приключите с това, намажете ги с масло и ги напълнете с желаната плънка.
Навийте ги на руло и ги подредете в тавата под формата на охлюв.Това се прави с всичко кори, докато не свършат. Най-отгоре баничката се полива с малко разтопено масло и се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса.
Тези кори за баница са много вкусни и си струва да да ги приготвите!